> nieuws

Nieuws

 
9 juli 2022

ABC-Climont: de kunst van de ontmoeting

Zich oefenen in de kunst van de ontmoeting is de leidraad van ABC-Climont, een project dat is ontstaan in het hart van de Vogezen in een gehucht met een lange geschiedenis van gastvrijheid. ABC-Climont wil een voormalige vakantiekolonie omvormen tot een plek waar gastvrijheid, vorming, inspiratie en herbronning centraal staan.

Het protestantse kerkje van Le Climont, dat tegenover de gebouwen van de vakantiekolonie ligt, maakt ook deel uit van het project. Door middel van workshops, weekends, cursussen, retraites, conferenties, lezingen, langere verblijven voor kunstenaars, de opvang van kwetsbare personen en overnachtingsmogelijkheden voor wandelaars wil ABC-Climont een soort proeftuin voor ontmoeting worden.

De programma’s zijn georganiseerd rond vier grote thema’s: op adem komen (natuur), scheppen (cultuur), denken (filosofie) en geloven (spiritualiteit).
ABC is een afkorting van de Latijnse spreuk Ars bene credendi – de kunst van het goede geloven. Dat motto is een knipoog naar de kunst van het goede leven – Ars bene vivendi.

In navolging van het christelijke en Rijnlandse humanisme zijn de initiatiefnemers ervan overtuigd dat ‘geloven’ een kunst is, een vaardigheid die door haar te beoefenen, onderzocht, vormgegeven en verder ontwikkeld moet worden. Een geloven dat niet beperkt is tot het religieuze domein. Dit geloven krijgt gestalte als het voortkomt uit een gedeelde ervaring die doordacht is en openstaat voor kritiek, een ervaring die verrijkt wordt door bijdragen uit verschillende achtergronden en geworteld is in verschillende levensbeschouwingen.

In een snel veranderende wereld is van het grootste belang om muren af te breken, onverwachte ontmoetingsplekken te creëren en zo vorm te geven aan een geloven dat goed doet. 

Voor meer informatie: klik hier. 


Terug