>

Nieuws

 
8 juli 2022

'Vriendschap voor altijd'

Ach, er is zoveel te doen op het Doopsgezind Wereldcongres. Er zijn talrijk workshops. Akke-Clara en ik hebben het vanmiddag over 'Javaanse doopsgezinde vrouwen en de patriarchale structuur'. Er is veel in beweging. Vrouwen verwerven zichzelf door onderwijs een plek in de zakenwereld, en ook in de gemeenten. Er zijn vrouwelijke predikanten. En Indonesië heeft al een vrouwelijke premier gehad, terwijl Nederland dat nog niet heeft beleefd. Het kan verkeren...

Vanochtend was, tussen veel prachtig zingen en luisteren naar doorleefde verhalen en wijze lessen van sprekers, een pareltje: vandaar die foto van grote symbolische en exemplarische kracht. In Pati staan een moskee en een doopsgezinde kerk tegenover elkaar, zeg maar van aangezicht tot aangezicht. De geloofsgemeenschappen zijn bevriend en zoeken regelmatig contact met elkaar. Ze delen een gemeenschappelijk voorplein tussen hun gebouwen, met daarover een gemeenschappelijk dak als een boog de beide kerken en hun gelovigen verbindt. Dat is bewust zo gebouwd.

De gemeenschappen maken zo zichtbaar en leven voor dat moslims en christenen als goede buren en in vrede en vriendschap bij en met elkaar kunnen leven. Ze bezoeken elkaars feesten en vieren met elkaar. Ze spreken dezelfde taal, dat wel, maar geloven verschillend. Toch zoeken ze elkaar regelmatig op. De doopsgezinde kerk heeft de muur voor de kerk afgebroken en een verschuifbaar hek aangebracht. Zo kunnen ze elkaar veel beter zien.

Ik ben er vorige week geweest en heb het met eigen ogen gezien. Er was een gezamenlijke ontvangst om ons welkom te heten, voorafgaande aan een workshop over vrede tussen moslims en christenen. Daar kon ik helaas niet bij zijn, omdat die een paar dagen later plaatsvond. Maar wat werden wij, speciale gasten van overzee, hartelijk ontvangen! We kregen een typisch Javaanse schaal en een t-shirt cadeau met het opschrift 'vriendschap voor altijd' (in het Indonesisch).

Gods vrede is vindingrijk en kent geen grenzen. Want God verbindt mensen van uiteenlopende religies en achtergronden. Dat is het indrukwekkende geloofsgetuigenis van de moskee en de vermaning in Pati, Midden-Java, in buurt van de berg Muriah. Daar kunnen islamofobe Europeanen iets van leren...

Paul F. Thimm
Predikant DG Aalsmeer
Bestuurslid Doopsgezinde Zendingsvereniging


Terug