> agenda

Agenda

 
26 maart 2022, 10:00 uur

Teambuiding en trainingsdag jongerenwerkers

Doopsgezinde kerk, Utrecht

Op 15 januari is al een klein beginnetje gemaakt met de T&T dag. Zo’n 20 mensen uit 11 verschillende gemeenten deden mee met dit digitale opwarmertje. Maar nu staan de coronamaatregelen ons niet meer in de weg en kunnen we elkaar zien op 26 maart in Utrecht! Was je de 15de er niet bij? Helemaal niet erg. Want een deel van de workshops kun je nog steeds volgen. 

Doel van de dag:
De ontmoeting en uitwisseling staan centraal op deze dag. Iedereen die actief is in het jeugd- en jongerenwerk (betaald/vrijwillig/uitvoerend/bestuurlijk), of dat van plan is, is welkom. Er zijn verschillende workshops te volgen die verzorgd worden door mensen uit onze eigen gemeenschap. Hieronder staat een overzicht van alle workshops waaraan je mee kunt doen.

Met deze dag willen wij ook de zichtbaarheid van de landelijke jongerenwerkers verbeteren. Lokale gemeenten kunnen immers een beroep op ons doen voor ondersteuning. Maar wat houdt die ondersteuning in? En wie komt je ondersteunen? Door elkaar in het echt te zien en te spreken willen we onze zichtbaarheid bij lokale gemeenten vergroten,  om zo beter samen te kunnen werken in de toekomst.

Programma
11.00 welkom met koffie/thee

11.30 workshops ronde I*

13.00 lunch

14.00 workshops ronde II*

15.30 terugkoppeling workshops en kijken naar de toekomst van plaatselijk en landelijk jongerenwerk. 
(plenair met thee/koffie)

16.30 afsluiting

*De workshops in ronde I verschillen van ronde II. Zo kunnen de mensen die een workshop geven ook zelf mee doen met een workshop. 

Overzicht workshops:
1. Kliederkerk – Petra Prins (jongerenwerker Leeuwarden)
Petra is jongerenwerker in Leeuwarden, waar ze naast de jeugd- en 20ersgoep sinds twee jaar ook 'kliederkerk' organiseert. Ze heeft een achtergrond in theatermaken. Dit belooft een actieve workshop te gaan worden waarin Petra jullie een aantal activiteiten aan de lijve laat voelen. Petra heeft ook ervaring met kliederkerk organiseren in coronatijd. 

2.Vernieuwende (kerk)initiatieven voor jong volwassenen – Jorn den Hertog (studenten pastor Wageningen) & Susan Appelman (jongerenwerker ADS)  
Jorn werkt in Wageningen met jongvolwassenen zowel binnen de gemeente als het studenten pastoraat. Daarnaast is Jorn betrokken bij  ‘de Leven’ in Utrecht, een project van de Remonstranten. Susan is jongerenwerker bij het ADS en leiding bij het AKC. Ze delen hun ervaringen en ideeën voor de toekomst als basis voor de discussie.  

3. Kom in de kring – Aliza Hoomans (leiding kleutergroep/leerkracht)
Aliza heeft ervaring in het begeleiden van ‘Kom in de kring’-vieringen en is zelf werkzaam als leerkracht. In deze workshop kun je meer leren over hoe deze methode werkt en ervaringen uitwisselen. Denk hierbij ook aan hoe je ‘Kom in de kring’ in coronatijd kunt organiseren.

4. Ouders in de kerk – Jeannette den Ouden (voorganger Arboretumkerk Wageningen)
Naast activiteiten voor jongeren is aandacht voor ouders en geloofsopvoeding een focuspunt in het jongerenwerk. Jeannette vertelt over haar ervaringen hiermee als voorganger in Wageningen. Je wisselt ervaringen uit en onderzoekt gezamenlijk welke initiatieven mogelijk zijn, ook in coronatijd.

5. Kind en rouw – Ietsje de Boer (begeleider bij levenseinde en afscheid)
Een bijzondere situatie waarin zin en opvoeding samenkomen, is er wanneer er iemand overleden is. Hoe ga je om met de dood in het vrijzinnig jeugd- en jongerenwerk? Aan de hand van prentenboeken en ander materiaal bespreekt Ietsje dit onderwerp. Ietsje heeft een eigen praktijk in rouw- en verliesbegeleiding, De Levensboom. In deze workshop is veel ruimte voor uitwisseling.

6. Geld! hoe regel ik dat? – Menno Gaaikema (bestuurslid Dowilvo) & Esther van Hoeve (jongerenwerker ADS)
Vaak is geld een van de dingen die gemist worden. Hoe regel je geld? Er zijn verschillende doopsgezinde fondsen die jeugd- en jongerenwerk financieren. In deze workshop zal Esther toelichten hoe je een verzoek tot financiële ondersteuning  kunt opstellen. Er zullen ook vertegenwoordigers van doopsgezinde fondsen aanwezig zijn om de doelstelling van hun fonds toe te lichten.  


Opgeven/vragen?
Opgeven kan via deze link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeiBzzAXV9N2pC-wIISB_ZQeMeNWIyqvFuYP9rC5MmO29dUlw/viewform?usp=pp_url

Meer info: Esther.vanhoeve@ads.nl 

Praktische informatie:
Datum: 26 maart 2022 
Doelgroep: vrijwilligers en professionals actief in landelijk/plaatselijk doopsgezind jongerenwerk, en ieder die jongerenwerk wil opstarten (dus ook bestuurleden!)
Plaats: Doopsgezinde kerk - Utrecht
Kosten: gratis

teambuilding trainingsdag


Terug