> nieuws

Nieuws

 
30 september 2021

Klimaatpelgrimstocht

Van 30 september tot 11 oktober komt de oecumenische klimaatpelgrimstocht door Nederland: Gewoon gaan! De tocht startte in augustus in Polen. Ongeveer 30 pelgrims zijn van daaruit op weg naar de 26ste wereldklimaatconferentie in Glasgow in november. Onderweg vragen ze aandacht voor het klimaat.

Doe je mee?
Kerken, andere groepen en personen kunnen zich aansluiten bij de pelgrimstocht.

Dit kun je doen:
- Loop een etappe mee met de pelgrims. Meld je hiervoor aan via onderstaande link. Per dag kunnen er maximaal 60 personen met de pelgrims meelopen.
- Onderteken de klimaatpetitie. De pelgrims nemen een petitie mee op hun tocht door Nederland. Je kunt deze petitie zelf ondertekenen of namens jouw kerk.
- Op 10 oktober kun je meedoen met een landelijke Klimaatmars van Amsterdam Zuidoost naar Hoofddorp. Deze organiseren GroeneKerken en Vastenactie samen met Cordaid en Milieudefensie. Aan deze etappe kunnen maximaal 300 personen deelnemen. 

Waarom een pelgrimstocht?
Met deze pelgrimstocht willen kerken aandacht vragen voor klimaatverandering en onze rol daarin. Samen met de organisatoren GroeneKerken en Vastenactie, zorgen plaatselijke kerken voor (eenvoudig) onderdak en eten onderweg voor de pelgrims. Deze tocht wordt georganiseerd omdat we ons bewust zijn van de gevolgen van klimaatverandering wereldwijd. De allerarmsten hebben het meest te lijden. Klimaatgerechtigheid is voor ons daarom van groot belang. Daarmee geven de handen en voeten aan de opdracht om de ander lief te hebben. We roepen christenen en kerken met deze tocht op om letterlijk en figuurlijk stappen te zetten. Zo willen we dat de klimaatpelgrimstocht bijdraagt aan de bewustwording richting christenen over hoe zij kunnen zorgdragen voor de schepping.
We doen dit als kerken samen. En daar zit kracht in. We zien als GroeneKerken en Vastenactie dat een gezamenlijke stem positieve invloed kan hebben op de samenleving en op besluitvorming vanuit overheden.

Wat is de route?
30 september: Enschede – Borne (15 km)
1 oktober: Borne – Goor (18 km)
2 oktober: Goor – Colmschate (27 km)
3 oktober: Colmschate – Apeldoorn (22 km)
4 oktober: Apeldoorn – Voorthuizen (27 km)
5 oktober: Voorthuizen – Amersfoort (20 km)
6 oktober: Geen wandeldag
7 oktober: Amersfoort – Zeist (20 km)
8 oktober: Zeist – Maarssen (21 km)
9 oktober: Maarssen – Amsterdam Zuidoost (22 km)
10 oktober: Klimaatmars Amsterdam Zuidoost – Hoofddorp (25 km)
11 oktober: Hoofddorp – IJmuiden (22 km)

Klik hier voor meer informatie.

klimaatpelgrimstocht gewoon gaan


Terug