> nieuws

Nieuws

 
14 september 2021

Oud ADS-directeur Hans Veldt overleden

Op 6 september jl. is broeder Johannes Jacobus (Hans) Veldt overleden op de leeftijd van 78 jaar. Van 1978 tot 2002 was hij hoofd van het bureau van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit (ADS) te Amsterdam.

Na voor verschillende uitgeverijen gewerkt te hebben als ontwikkelaar van leermiddelen, maakte hij van zijn hobby zijn werk door de overstap naar de ADS. Daar leerden vele doopsgezinden hem kennen als een harde werker en trouwe collega die dol was op breedsprakig discussiëren, voorzien van humor die net op of over het randje was. Hij werd de wandelende encyclopedie van de broederschap. Via zijn eerste vrouw Ingrid, dochter van predikant Jelle Keuning, ging zijn kennis over veel dingen ver terug. Ook zijn twee kinderen werden ingeschakeld in de gemeente en bij de ADS. Na zijn vervroegde pensionering in 2002 verhuisde hij naar Frankrijk met zijn tweede vrouw Karin, die hij op het ADS-bureau had leren kennen. Het bord met daarop ‘Centre Mennonite de Sarazac’ dat hij bij zijn afscheid kreeg, sierde jaren hun huis.

Hans kwam in aanraking met de doopsgezinden door zijn verblijf in het Doopsgezind Weeshuis in Haarlem vanaf zijn dertiende. Daar voelde hij zich voor het eerst van zijn leven thuis en dat is zo gebleven, zowel bij de doopsgezinde kampen als bij de gemeenten waarvan hij lid is geweest. Toen het alleen wonen in Frankrijk niet langer mogelijk was, kwam hij terug naar Nederland waar hij de laatste jaren verbleef in een verpleeghuis in Alphen aan den Rijn. Opnieuw werd hij een vaste bezoeker van de diensten in Leiden.

In Hans Veldt verliezen wij een een doopsgezinde in hart en nieren, die jarenlang zijn beste krachten aan de broederschap heeft gewijd.

Sonja van der Meulen

Hans Veldt


Terug