> nieuws

Nieuws

 
22 juni 2021

Opening tentoonstelling Maria Magdalena

25 juni 2021 – 9 januari 2022

Na jarenlange voorbereiding en uitstel vanwege de pandemie is het 25 juni zover: de opening in Museum Catharijneconvent van Maria Magdalena, de tentoonstelling. De expositie is ruim zes maanden te zien, tot en met 9 januari 2022.

Dit om zoveel mogelijk bezoekers de kans te geven oog in oog te staan met deze mysterieuze vrouw die nog steeds blijft inspireren. Het museum is ontzettend blij met de vele prachtige bruiklenen die voor de gelegenheid naar Utrecht komen. Alle topstukken samen tonen hoe de beeldvorming rond Maria Magdalena zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Was ze nu een vrouw van lichte zeden, de apostel der apostelen of misschien wel de echtgenote van Jezus? 

Het podium dat ze verdient 
Al eeuwenlang laten kunstenaars zich inspireren door Maria Magdalena: van anonieme middeleeuwse meesters tot Marlene Dumas en David LaChapelle. Met spectaculaire kunstwerken uit gerenommeerde binnen- en buitenlandse musea krijgt de mysterieuze Maria Magdalena het grootse podium dat ze verdient: haar eigen tentoonstelling. De oudste verbeelding die te bewonderen is, komt uit de eigen collectie en dateert uit de late elfde eeuw. Het meest recente werk dat naar de tentoonstelling komt, is eind 2020 geschilderd door de Nederlandse kunstenaar Helen Verhoeven. 

Een vrouw met vele gezichten
Ontmoet de veelzijdige Maria Magdalena via oude bronnen, indrukwekkende schilderijen, hedendaagse beeldende kunst en populaire cultuur. Ze zalft, verleidt, huilt, bidt, verkondigt, bekeert, en verricht wonderen. Zo openbaren zich haar vele gedaantes: van kroongetuige tot zondares tot feminist. En wat zegt haar blik ons? Indringend, peinzend, uitdagend, schuldbewust of juist uitnodigend: Maria Magdalena is steeds een spiegel van de tijd. 

Publicatie en randprogramma
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijkgeïllustreerd boek, met bijdragen van auteurs uit binnen- en buitenland. Zij belichten Maria Magdalena vanuit verschillende religieuze tradities, maar duiden ook haar betekenis als eigentijds cultureel fenomeen. Er is een verdiepend lezingenprogramma samengesteld en er staan activiteiten met partners in de stad op het programma. Meer informatie volgt op www.catharijneconvent.nl.

Maria Magdalena, de tentoonstelling is mede mogelijk door ruimhartige bijdragen van o.a. het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de BankGiro Loterij, het Blockbusterfonds, de Turing Foundation, het K.F. Hein Fonds, de Iona Stichting, Fonds Museum Catharijneconvent en Vereniging Vrienden van het Catharijneconvent. Het tentoonstellingsontwerp is gerealiseerd door Trapped in Suburbia, Amsterdam. 

tentoonstelling


Terug