> nieuws

Nieuws

 
29 april 2021

Hendrik Blanksma koninklijk onderscheiden

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen is br. Hendrik Blanksma uit Aerdenhout benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Blanksma, lid van de doopsgezinde gemeente in Haarlem, ontving de koninklijke onderscheiding onder meer vanwege zijn jarenlange inzet voor diverse doopsgezinde stichtingen en instellingen. 

De onderscheiding werd maandag 26 april uitgereikt in het gemeentehuis van Bloemendaal, waarbij br. Blanksma werd toegesproken door de Bloemendaalse burgemeester Elbert Roest. Hendrik Blanksma werd geroemd om zijn financiële kennis en om zijn gedegen, koersvaste en menselijke bestuursstijl. Roest omschreef hem als ‘een strateeg met visie en een vernieuwer met een actief maatschappelijk leven'. 

In zijn toespraak refereerde Roest onder meer aan de inzet van Hendrik Blanksma binnen het College van Curatoren van het Doopsgezind Seminarium, waar hij 8 jaar de functie van penningmeester bekleedde. Daarnaast kwam zijn vrijwillige inzet als bestuurslid voor onder meer de stichtingen Doopsgezind Weeshuis (1999-2019), Huize Spaar en Hout (1991-heden) en Middelhout (1996-heden) aan bod. 

Binnen de doopsgezinde wereld zet Hendrik Blanksma zich verder in als lid van de Grote Kerkenraad van de Haarlemse doopsgezinde gemeente, bestuurslid van Fonds Van Zanten en voorzitter van Stichting Zuiderhofje. Daarnaast is/was br. Blanksma bestuurslid van het Eerste Christelijk Lyceum (1987-1994), de Burkens Stichting (1999-2006) en Probus Kennemerland (2011-2015). Binnen de diverse besturen bekleedde Blanksma een functie als penningmeester en/of voorzitter.

Bij de uitreiking van de koninklijke onderscheiding waren, in verband met de coronamaatregelen, alleen de vrouw, dochters en een schoonzoon van Hendrik Blanksma aanwezig. Andere familieleden, vrienden en geïnteresseerden konden de uitreiking online volgen. Het lintje werd Hendrik Blanksma opgespeld door zijn vrouw Mies. 


Terug