> nieuws

Nieuws

 
29 april 2021

Overdracht portret professor dr. W. J. Kühler

Tekst Jaap Brüsewitz

Op 23 april vond in de kerkenraadskamer van de Lokhorstkerk te Leiden een bijzondere overdracht plaats.

Op die datum ontving een vertegenwoordiging van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit en het Doopsgezind Seminarium uit handen van de heer Frank Nijs het portret van zijn overgrootvader professor dr. W. J. Kühler.

Professor Kühler was van 1912 tot 1946 hoogleraar aan het doopsgezind seminarie en aan de Universiteit van Amsterdam. Voordat hij hoogleraar werd was hij predikant op Terschelling, daarna in Meppel en tot slot in Leiden. Daarom was de gekozen plek bijzonder. Want zo was het portret even terug op de plek waar Kühler de laatste jaren als predikant diende.

Zodra de coronamaatregelen het toelaten zal het portret een plaats krijgen in de seminariebibliotheek: de plek waar Kühler tot in de donkere jaren van de Tweede Wereldoorlog college heeft gegeven. Ook is daar zijn naam te lezen in de tafel, omdat hij er als student les kreeg van zijn voorganger, professor Cramer. 

Het was een bijzonder moment om dit portret van Georg Rueter, geschilderd in 1937, in ontvangst te nemen uit handen van de achterkleinzoon van professor Kühler. Deze voerde daarmee de laatste wil uit van zijn moeder Riekje Nijs-Kühler, kleindochter van professor Kühler.

Namens de ADS waren aanwezig: Sonja van der Meulen, predikant van de doopsgezinde gemeente Leiden; Jaap Brüsewitz, secretaris van het bestuur van de ADS en Alex Noord, rector van het Doopsgezind Seminarium.


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2021 Doopsgezind.nl