> nieuws

Nieuws

 
1 april 2021

HOU VOL | Dag 38   ‘Witte Donderdag’

Tekst: Yvette Krol

Op de donderdag voor Pasen denken we terug aan de laatste keer dat Jezus samen met zijn vrienden at. Dit wordt wel het Laatste Avondmaal genoemd.

Het verhaal speelt zich af op de eerste avond van Pascha, het joodse Paasfeest. Nadat Jezus op een ezeltje de stad binnengereden is en daarna ook nog eens de geldwisselaars de tempel uitgejaagd heeft (zie het filmpje van Annegreet op de 4e zondag van HOU VOL), willen de machthebbers hem gevangen nemen. Misschien heeft Jezus al een voorgevoel van wat er gaat gebeuren, want als ze bij elkaar zitten en hij het brood breekt om uit te delen, zegt hij daarbij: ‘Doe dit vanaf nu iedere keer als jullie bij elkaar komen, als een herinnering aan mij’. Hij zegt ook dat zijn lichaam gebroken zal worden, net zoals het brood. En als hij de wijn inschenkt, zegt hij dat de rode wijn net is als zijn bloed dat ook zal vloeien.

Het gebruik van het delen van brood en wijn hebben christenen sinds die dag in stand gehouden. In sommige kerken gebeurt dit in bijna iedere viering, in andere kerken af en toe, maar bijna alle kerken hebben de gewoonte om in ieder geval op deze speciale avond brood en wijn met elkaar te delen. We noemen dat een Avondmaalsviering, als herinnering aan het laatste avondmaal van Jezus. 

Ben je op dag 29 een gistdeeg (‘Herman’) begonnen en heb je dat iedere dag verzorgd? Dan kan je van dit beslag vandaag een koek of brood bakken. Tijdens het bakken en het uitdelen kan je nog eens aan het verhaal van Jezus denken. Zelf at Jezus die avond trouwens ongedesemd brood. Dat is brood van een deeg dat juist niet gerezen is. De joden eten dit tijdens het joodse paasfeest als herinnering aan hun vlucht lang geleden uit Egypte. Omdat ze toen snel moesten vertrekken, hadden ze geen tijd het deeg eerst te laten rijzen. Dit platte brood noemen we matses. Hieronder vind je een link naar een recept om het zelf te maken:

https://www.xandrabaktbrood.nl/broodjes-2/zelf-matzes-bakken-in-de-oven-recept/ 

Tijdens de 40-dagentijd wordt er vanuit het jeugdwerk iedere dag een tekstje gedeeld met daarin een opdrachtje, een verhaal, of inkijkje in het leven van iemand. Het thema van dit 40-dagenproject is 'Hou vol'. Bemoedigende woorden die wat ons betreft toepasbaar zijn op het beleven van de 40-dagentijd, als ook op de tijd waarin we nu met de coronamaatregelen moeten leven. We nodigen je uit om deze berichten te delen in de gemeente, jeugdgroepen en met anderen. Klik hier voor meer informatie over dit project. 

40-dagentijd hou vol jongerenwerkers


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2022 Doopsgezind.nl