> nieuws

Nieuws

 
26 maart 2021

HOU VOL | DAG 33

Tijdens de 40-dagentijd delen we tips en ideeën van kinderen en tieners uit het hele land. Hoe houden zij het vol? Vandaag vertelt Kolja (19 jaar) uit Renkum hoe hij deze tijd ervaart.

'Sinds corona aangekomen is in Nederland heb ik gemerkt dat mijn leven een stuk langzamer is gaan lopen, voor even. Van maart 2020 (toen ik op een jongerenweekend hoogstwaarschijnlijk Covid-19 heb opgelopen) tot aan de zomer, voelde het aan alsof de wind was weggevallen. Ik dobberde als in een luwte van dag naar dag, van week naar week. Ineens was alles online, kon ik nauwelijks meer vrienden opzoeken, en zo meer. Achteraf gezien was het voor mij de vervelendste periode van de pandemie tot nog toe. 

'In de zomer mochten allerlei zaken weer wel, uiteraard op anderhalve meter. Dat werd op Dopersduin (waar ik veel te vinden was) streng gehandhaafd met de anderhalvemeterstaaf. Iets wat de Dopersduingangers wel zullen herkennen. Het was heel fijn om na zo’n periode van - op zijn goed Duits gezegd: Entschleunigung - weer wat min of meer normale activiteiten op te kunnen pakken, zoals vrijwilligeren op Dopersduin.
 
'Daarnaast begon na de heerlijke vakantie ook mijn full-time stage, welke ondanks tweede golf en andere maatregelen kon plaatsvinden. Dat zorgde ervoor dat de tweede helft van 2020 het logische vervolg was op de Entschleunigung, namelijk een versnelling. 

'Naast stage heb ik in november ook nog eens mijn eigen bedrijf opgericht, om bezig te blijven. Want ik wilde voorkomen dat, zodra mijn school weer begint, ook weer een Entschleunigung gaat plaatsvinden. En dat bezig blijven lukt me nu wel! 

'Dat is ook mijn tip/trick: door bezig te blijven, initiatieven op te zoeken, niet te kijken naar wat allemaal niet kan, maar juist op zoek te gaan naar wat wel mogelijk is, heb ik het geen moment saai. Of het nu een online-pubquiz met de studentenvereniging, klussen aan mijn oude brandweerbusje, een spelletjesavond via het internet, of trainen met de jeugd van de Ultimate Frisbee Vereniging is, ik blijf wel bezig!

Tijdens de 40-dagentijd wordt er vanuit het jeugdwerk iedere dag een tekstje gedeeld met daarin een opdrachtje, een verhaal, of inkijkje in het leven van iemand. Het thema van dit 40-dagenproject is 'Hou vol'. Bemoedigende woorden die wat ons betreft toepasbaar zijn op het beleven van de 40-dagentijd, als ook op de tijd waarin we nu met de coronamaatregelen moeten leven. We nodigen je uit om deze berichten te delen in de gemeente, jeugdgroepen en met anderen. Klik hier voor meer informatie over dit project.

40-dagentijd hou vol jongerenwerkers


Terug