> nieuws

Nieuws

 
24 maart 2021

HOU VOL | DAG 31

Tijdens de 40-dagentijd delen we ook verhalen van beroemde kinderen en tieners. Soms worden kinderen of tieners wereldberoemd omdat ze opstaan, hun mond opendoen en volhouden. Een van hen is Nkosi Johnson.

'We zijn allemaal hetzelfde'
Foto: omslag van het boek Nkosi’s Story, door J. Fox

Nkosi wordt op 4 februari 1989 in Zuid-Afrika geboren en overlijdt op 1 juni 2001 aan de gevolgen van AIDS. Vier jaar na zijn dood krijgt hij de eerste Internationale Kindervredesprijs ooit, de kindervariant van de Nobelprijs voor de Vrede.

Wat is er zo bijzonder aan Nkosi?
Nkosi wordt geboren met de ziekte AIDS. Omdat zijn moeder ook ziek is wordt hij al jong naar een opvanghuis voor jongens met AIDS gebracht. Zijn moeder sterft als hij 8 jaar oud is en Nkosi wordt geadopteerd. Wanneer zijn pleegmoeder hem wil inschrijven voor school wordt hij geweigerd vanwege zijn ziekte.

Hij besluit samen met zijn pleegmoeder workshops te geven aan de docenten en ouders op school. Ze leggen uit dat je op een veilige manier samen naar school kunt gaan. Hiermee wordt Nkosi op slag beroemd in heel Zuid-Afrika. Hij wordt zelfs uitgenodigd door het parlement om te komen praten, en wetten worden aangepast. Voortaan mogen kinderen met AIDS niet meer geweigerd worden op school.

Nkosi richt ook een opvanghuis op voor alleenstaande moeders met AIDS. Hier kunnen kinderen bij hun moeder blijven wonen. Want hij weet zelf hoe verdrietig het is als je niet meer bij je moeder kan wonen. Hij voert ook actie voor het verstrekken van medicijnen aan zwangere vrouwen met HIV/AIDS zodat ze de baby’s in hun buik niet infecteren. 

Tijdens de 13e internationale AIDS-conferentie geeft Nkosi een speech waarin hij zegt: ‘We kunnen lopen, we kunnen praten, we hebben dezelfde behoeften als iedereen. Wees niet bang voor ons. We zijn allemaal hetzelfde!’

Een paar maanden later overlijdt Nkosi. Hij wordt 12 jaar oud. In zijn korte leven heeft hij een onuitwisbare indruk op de wereld gemaakt. 

Hier vind je meer informatie: https://kidsrights.org/nl/advocacy/internationale-kindervredesprijs/vorige-winnaars/nkosi-johnson/ 

Opdracht
Aan wie zou jij de Internationale Kinderprijs willen uitreiken? Dat kan een bekend of een onbekend kind zijn. En als je zelf die prijs zou ontvangen, voor wat zou dat dan zijn? Stuur je antwoorden op!

Tijdens de 40-dagentijd wordt er vanuit het jeugdwerk iedere dag een tekstje gedeeld met daarin een opdrachtje, een verhaal, of inkijkje in het leven van iemand. Het thema van dit 40-dagenproject is 'Hou vol'. Bemoedigende woorden die wat ons betreft toepasbaar zijn op het beleven van de 40-dagentijd, als ook op de tijd waarin we nu met de coronamaatregelen moeten leven. We nodigen je uit om deze berichten te delen in de gemeente, jeugdgroepen en met anderen. Klik hier voor meer informatie over dit project.

40-dagentijd hou vol jongerenwerkers


Terug