> nieuws

Nieuws

 
25 maart 2021

HOU VOL | DAG 32

Tekst: Esther van Hoeve
Foto: omslag van het boek De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes, door J. Schotveld

Verhalen helpen ons om jet vol te houden. In de 40-dagentijd vertellen we daarom uit de bijbel. Maar er zijn ook ander boeken die belangrijk voor je kunnen zijn. Vandaag een verhaal met een beetje vreemde titel: De kikkerbilletjes van de koning. Het is een sprookje over een wereld op zijn kop, waarin we zien dat elk nadeel ook zo zijn voordelen heeft. 

Net als elk ander sprookje begint ook dit verhaal ermee dat er eens een koning was. De koning at het liefst kikkerbilletjes. Zijn vrouw, de koningin, vond dit maar niks. Maar omdat het nu eenmaal zo was verdroeg ze het, om de lieve vrede te bewaren. Zijn dochter, de prinses, vond kikkerbilletjes eigenlijk ook wel lekker. De koning had zelfs een grote kikkerbilletjeskelder waarin wel duizend kleine hokjes waren, met elk een klein plasje water voor de kikkers. Hij zei altijd dat kikkers graag in deze superkleine hokjes wachtten tot ze lekker opgegeten zouden worden.

Op een dag wordt het leven van de koning volledig omgegooid. Door toedoen van een ‘in het wild levende’ kikker verandert hij zelf in een kikker. Zijn vrouw besluit hem op te sluiten in de kikkerbillenkelder. Want kikkers hebben het daar toch prima naar hun zin?! Dat is tenslotte de mening van de koning. En deze keer geeft de koningin hem gelijk.

Om een lang verhaal kort te maken: de dochter van de koning vindt het zo zielig voor haar vader dat ze haar moeder overhaalt om een tovenaar in te huren. Maar de betovering wordt niet helemaal goed uitgevoerd. De koning krijgt wel zijn oorspronkelijke hoofd, buik en armen terug. Maar zijn billen en benen blijven die van een kikker. Hoe hard de koning ook schreeuwt, er gebeurd helemaal niets.

Als de koningin de strak gespannen broek over de billen en benen van de koning ziet, wordt ze heel enthousiast. ‘Wat een heerlijke kikkerbilletjes!!’ roept ze uit. ‘Dit is veel beter dan die platte pannenkoekbillen die je eerst had, veel beter.’ En daar wordt de koning dan toch wel een beetje blij van. 

Eind goed al goed. Ook de kikkers in de kelder worden vrijgelaten en iedereen leeft nog lang en gelukkig.

Opdracht
Nou, die koning heeft zijn lesje wel geleerd. En dat is fijn want de levens van de kikkers in zijn land worden veel fijner en de koningin is weer helemaal verliefd. Je zou kunnen zeggen dat ons leven ook een beetje op zijn kop staat. Vroeger vond je het soms niet altijd leuk om naar school te gaan, maar na weken online les kijk je nu misschien wel uit naar school.
De koning houdt kikkerbillen over aan zijn kikkerperiode. Die kikkerbillen helpen hem om een leukere koning te zijn. Wat neem jij mee uit de coronaperiode? Wat zijn jouw kikkerbillen?

Dit verhaal is gebaseerd op De kikkerbilletjes van de koning, geschreven door Janneke Schotveld.

Tijdens de 40-dagentijd wordt er vanuit het jeugdwerk iedere dag een tekstje gedeeld met daarin een opdrachtje, een verhaal, of inkijkje in het leven van iemand. Het thema van dit 40-dagenproject is 'Hou vol'. Bemoedigende woorden die wat ons betreft toepasbaar zijn op het beleven van de 40-dagentijd, als ook op de tijd waarin we nu met de coronamaatregelen moeten leven. We nodigen je uit om deze berichten te delen in de gemeente, jeugdgroepen en met anderen. Klik hier voor meer informatie over dit project.

40-dagentijd hou vol jongerenwerkers


Terug