> nieuws

Nieuws

 
21 maart 2021

HOU VOL | 5e zondag

Tekst: Marijn Vermet
Foto: omslag van het boek Het verhaal van Jona, door C.J. Leonard G. Di Lernia

Soms duurt wachten heel erg lang.  Zeker als je het moeilijk hebt en je niet weet hoe lang het nog duurt. Bijvoorbeeld als je ziek bent en op bed ligt. Of als je graag weer naar school wilt, maar dat door corona nog niet mogelijk is… Soms helpt het dan om even aan iets anders te denken. Marijn Vermet is voorganger in Den Haag en vertelt hoe Jona het volhield in de buik van de vis.

In de bijbel staat een mooi verhaal over Jona. Jona wordt overboord gegooid uit een boot, de diepe zee in. Maar volkomen onverwacht wordt hij daar opgevangen door een grote vis. Drie dagen en drie nachten zit hij opgesloten in de buik van de vis. Drie dagen en nachten heeft hij niets te doen. Drie dagen en nachten is een hele tijd, dat hoef ik jullie niet uit te leggen. En Jona had daar geen boek – om van een Playstation nog maar te zwijgen. Wat doe je als je op een onplezierige plaats zo lang moet wachten? Wat doet Jona als hij daar moet wachten en niet weet hoe lang het nog duurt? Dan zingt hij een lied met woorden die hij nog kent uit het bijbelboek Psalmen. Hiermee bidt hij tot God. In Jona 2:3-10 kun je hierover lezen. Zo ging Jona zich vast beter voelen. Even later kun je dan lezen dat de grote vis Jona uitspuwt op het land. 

Vraag aan jou
Zijn er liedjes waar je graag naar luistert en die je helpen om de tijd te vergeten? Is er muziek die je zo mooi vindt dat je er vrolijk van wordt? 

…en dan nog even dit…

Nog zeven dagen tot Palmpasen
We gaan op die dag een Palmpasen-stok maken. Hier is alvast een lijstje met dingen die je nodig hebt.
•    Twee stokken of latjes, 1 kortere en 1 langere (nog niet aan elkaar vastmaken). Restje wol en strookjes stof van oude lappen (alternatief: reepjes crèpepapier);
•    Een touwtje;
•    Gedroogde abrikozen en rozijnen. Naald en draad;
•    Een hardgekookt ei (alternatief: chocolade eitje of eitje van hout);
•    Broodhaantje (alternatief: een haantje gesneden uit een boterham);
•    Takje groen.

Tijdens de 40-dagentijd wordt er vanuit het jeugdwerk iedere dag een tekstje gedeeld met daarin een opdrachtje, een verhaal, of inkijkje in het leven van iemand. Vandaag is het zondag en stoppen we even met tellen. De zondagen worden apart geteld. Vandaag is het de vijfde zondag van de 40-dagentijd. Het thema van dit 40-dagenproject is 'Hou vol'. Bemoedigende woorden die wat ons betreft toepasbaar zijn op het beleven van de 40-dagentijd, als ook op de tijd waarin we nu met de coronamaatregelen moeten leven. Op de zondagen staan we stil bij bijbelverhalen, waarin ‘volhouden’ ook een rol speelt. We nodigen je uit om de berichten van dit project te delen in de gemeente, jeugdgroepen en met anderen. Klik hier voor meer informatie over dit project.

40-dagentijd hou vol jongerenwerkers


Terug