>

Nieuws

 
19 maart 2021

Kladje aan een picknicktafel

Tekst: Bauke-Tjeerd Kikstra | Menno’s Global Village

Menno’s Global Village begon voor mij met een kladje aan een picknicktafel op het terrein van een universiteit in de Verenigde Staten. In vijfeneenhalf jaren groeide het uit tot een volwassen stichting. 

In juli 2015 tijdens het Doopsgezind Wereldcongres in Harrisburg, Pennsylvania, legden veel Nederlandse jongeren gretig contact met de doopsgezinden uit andere landen. Hierdoor begonnen we met een aantal Nederlanders te fantaseren over hoe gaaf het zou zijn als we dit soort ontmoetingen buiten de conferentie zouden kunnen faciliteren. Aan een picknicktafel op het universiteitsterrein in de felle zon werden nog niet zo concrete ideeën uitgewisseld en hardop gedroomd. Er stond nog niks op poten, maar ik was al enthousiast: de contacten die ik zelf legde met buitenlandse Mennonites die zo anders waren dan ik, waren verrijkend, verwarrend en bijzonder. Ik wilde graag helpen om dat vaker te realiseren, voor mezelf en voor anderen.

Op bijna hetzelfde moment speelde in Nederland een aantal mensen met de gedachte om hiervoor een project te realiseren. Al snel kwamen de twee groepen bij elkaar om te verder te praten. Gezien het enthousiasme van iedereen leek er maar een optie te zijn: doorpakken. 

Na verschillende brainstormsessies begon onze ‘reis’ als stichting. Eerst met een bestuursweekend naar Straatsburg, daarna door het faciliteren en promoten van reizen, congressen, ontmoetingen en projecten, die onder andere plaatsvonden in Spanje, Duitsland, Kenia, Nederland, Nepal en Oekraïne. Als medeoprichter en secretaris heb ik mijn steentje bij mogen dragen door het creëren van sjablonen, formulieren, richtlijnen, instructies, protocollen en inbreng in de communicatie en marketing. 

Ondertussen leerde ik door Menno’s Global Village meer open te staan voor de vele verschillen, maar juist ook de overeenkomsten tussen verschillende culturen. Voor mij is het nu tijd om als bestuurder het stokje over te dragen, maar ik ben er trots op dat ik heb kunnen helpen om deze organisatie op de kaart te zetten. Het was een ‘gave reis’.

Bauke-Tjeerd Kikstra


Terug