> nieuws

Nieuws

 
18 maart 2021

HOU VOL | DAG 26

Tekst: Joke van der Heide
Foto: omslag van het boek Kikker en Pad zijn altijd samen

Verhalen helpen ons om het vol te houden. In de 40 dagentijd vertellen we daarom uit de bijbel. Maar er zijn ook ander boeken die belangrijk voor je kunnen zijn. Vandaag een verhaal van Kikker en Pad in de tuin, geschreven door Arnold Lobel, één van mijn lievelingsschrijvers.

In de tuin
Kikker en Pad zijn vrienden. Kikker heeft een tuin en als Pad op bezoek komt bij Kikker, bewondert hij de tuin. ‘Maar je moet er hard voor werken’, zegt Kikker. Pad wil ook een tuin en Kikker geeft hem zaadjes mee om in de grond te stoppen. ‘Dan zul je gauw een tuin hebben’,  zegt Kikker. ‘Hoe gauw’, vraagt Pad. ‘Heel gauw’, zegt Kikker.

Dan gaat Pad naar huis en stopt de zaadjes in de grond. Hij spreekt de zaadjes toe, en als er nog niks boven de grond komt schreeuwt hij ze toe. Maar de zaadjes groeien nog steeds niet. Pad bedenkt van alles, maar niks helpt. Kikker vertelt nog dat je de zaadjes gewoon met rust moet laten, de zon en de regen doen hun werk wel. Maar Pad bedenkt weer van alles; ’s nachts zet hij kaarsen in de tuin en leest de zaadjes voor omdat hij denkt dat de zaadjes bang zijn in het donker. En de volgende dagen zingt hij liedjes, draagt hij gedichten voor en speelt viool voor ze. 

Pad wordt hier zo moe van dat hij in slaapt valt. De volgende dag komen er kleine groene plantjes uit de tuin. Hij is heel blij en haalt Kikker er bij. Hij zegt tegen Kikker: ‘Je had gelijk: je moet er heel hard voor werken.’
Luister hier naar het verhaal: Opdracht
Net als bij Pad moet je soms op iets wachten waar je zelf helemaal niets over te zeggen hebt, waar je niets aan kunt doen of veranderen. Dat vraagt om geduld. Maar dat kan moeilijk zijn, vooral als je heel erg naar iets verlangt, bijvoorbeeld dat je weer naar school kan, of dat je weer bij familie of vrienden op bezoek mag. Of dat het zomer wordt.
Hoe ga jij daarmee om? Ben je geduldig of ben je snel ongeduldig? En wat helpt jou om het wachten wat makkelijker te maken? We zijn benieuwd naar jullie antwoorden en tips!

Tijdens de 40-dagentijd wordt er vanuit het jeugdwerk iedere dag een tekstje gedeeld met daarin een opdrachtje, een verhaal, of inkijkje in het leven van iemand. Het thema van dit 40-dagenproject is 'Hou vol'. Bemoedigende woorden die wat ons betreft toepasbaar zijn op het beleven van de 40-dagentijd, alsook op de tijd waarin we nu met de coronamaatregelen moeten leven. We nodigen je uit om deze berichten te delen in de gemeente, jeugdgroepen en met anderen. Klik hier voor meer informatie over dit project.

40-dagentijd hou vol jongerenwerkers


Terug