> nieuws

Nieuws

 
16 maart 2021

HOU VOL | DAG 24

Tekst: Jan Willem Stenvers
foto: Harry op Flickr

Tijdens de 40-dagentijd delen we tips en ideeën van jongerenwerkers uit het hele land. Vandaag vertelt Jan Willem (31), kerkelijk werker in Utrecht, over kunst in de buurt.

Weet je dat er een leuk museum bestaat dat je altijd kan bezoeken? Het staat bij je om de hoek, je betaalt er niks voor en er zijn vaak nieuwe topstukken te bewonderen. Het is de wijk, de stad of het dorp waar jij woont.

Als het even kan maak ik dagelijks een wandeling door de buurt waar ik woon. Natuurlijk probeer ik dan steeds weer net een andere route te lopen, maar op een gegeven moment heb je alle straten wel gezien. Daarom maak ik de tochtjes iets spannender door te doen alsof ik door een museum loop, waar ik elke keer weer iets nieuws kan ontdekken.

Bewust probeer ik goed om mij heen te kijken en te letten op vormen, lijnen, kleuren en teksten. En het leuke is: hoe vaker je door dezelfde straat loopt, hoe meer je begint op te vallen. Zo kwam ik laatst een vrolijk beschilderd bankje tegen, waar ik altijd overheen keek. En plots viel mijn oog op een voorgevel met allemaal beeldjes van leeuwen er bovenop. Het valt niet op tenzij je omhoog kijkt, maar doen veel mensen dat? 

Natuurlijk kun je buiten ook beschilderingen vinden die bedoeld zijn als kunst, of om je iets te vertellen: street art. Muren of objecten die in opdracht of juist stiekem ’s nachts met graffiti zijn versierd. Ze zijn bedoeld om het straatbeeld op te fleuren en zetten je vaak aan het denken.  

Mijn idee om te doen alsof ik buiten door een museum loop, komt door mijn fascinatie voor street art. Bij beschilderingen die ik buiten tegenkom blijf ik altijd staan, of het nou een stoeptegel, een prullenbak of een stuk muur is. Ik maak er foto’s van en vraag me af wat de kunstenaar ermee bedoeld zou hebben. Het maakt van straten een vrolijk en levendig geheel. 

Een van mijn favoriete kunstwerken is bijvoorbeeld een geschilderde gevulde boekenkast op een grote muur, midden in een standaard woonwijk. De kleuren van de kaften geven de straat een vrolijk tintje. Van te voren is aan buurtbewoners gevraagd wat ze het liefst lezen en precies die boeken zijn in de kast geschilderd. 

Misschien kun je bij jou in de buurt ook wel zulke ‘kunstwerken’ vinden? Kijk eens goed om je heen als je buiten bent op weg naar school, naar vrienden of voor een wandeling. Wat staan er voor gekke beeldjes in dat ene raamkozijn? Wat staat er op dat ene uithangbord? Welke kleuren hebben de gebouwen eigenlijk? Wat zie ik als ik ook eens omhoog kijk? Je zal zien, je bent in een museum waar je precies tegenkomt wat jij bijzonder en mooi vindt.   

Tijdens de 40-dagentijd wordt er vanuit het jeugdwerk iedere dag een tekstje gedeeld met daarin een opdrachtje, een verhaal, of inkijkje in het leven van iemand. Het thema van dit 40-dagenproject is 'Hou vol'. Bemoedigende woorden die wat ons betreft toepasbaar zijn op het beleven van de 40-dagentijd, alsook op de tijd waarin we nu met de coronamaatregelen moeten leven. We nodigen je uit om deze berichten te delen in de gemeente, jeugdgroepen en met anderen. Klik hier voor meer informatie over dit project.

40-dagentijd hou vol jongerenwerkers


Terug