> nieuws

Nieuws

 
13 maart 2021

HOU VOL | DAG 22

Tekst en foto: Esther van Hoeve

Het is weer Groene Zaterdag! Buiten zien we de eerste tekenen van de lente. Het wordt steeds warmer, narcissen en tulpen beginnen te bloeien en de bomen en struiken krijgen knoppen. In huis kun je de lente voorbereiden door plantjes alvast een voorsprong te geven. En het leuke is dat je dan ook heel goed kunt zien hoe plantjes groeien. Vandaag is de avocado aan de beurt. Dit is een plant die in Nederland alleen maar binnen kan groeien omdat hij niet van de kou houdt.

Wat heb je allemaal nodig?
•    Een schone pit van een avocado
•    4 satéprikkers
•    Een glas/potje/plastic fles met water
•    Pot met grond

Aan de slag!
1)    Maak de avocadopit schoon.
2)    Kijk goed wat de boven en onderkant is. De onderkant is wat ronder en de bovenkant van de pit loopt een beetje toe, als een soort hoedje. Prik 3 of 4 satéprikkers in de zijkant van de pit. De prikkers moeten lang genoeg zijn zodat ze op de rand van het potje blijven hangen.
3)    Vul het potje met water en hang de pit erin. De pit mag voor ¾ onder water zijn. Ververs het water regelmatig. 
4)    Schrik niet als de pit open barst. Dit hoort erbij. Maar het kan wel een tijdje duren voordat dit gebeurt. Soms wel 4 weken.
5)    Als de pit worteltjes heeft gekregen en een steeltje, kun je de pit in een pot met grond zetten. Je kunt de pit ook in het water laten staan. Misschien heeft hij wel een grotere pot nodig.
6)    De avocado komt uit Centraal-Amerika en kan dus niet goed tegen de kou. Dus je zult de plant binnen moeten houden. 

Tijdens de 40-dagentijd wordt er vanuit het jeugdwerk iedere dag een tekstje gedeeld met daarin een opdrachtje, een verhaal, of inkijkje in het leven van iemand. Het thema van dit 40-dagenproject is 'Hou vol'. Bemoedigende woorden die wat ons betreft toepasbaar zijn op het beleven van de 40-dagentijd, als ook op de tijd waarin we nu met de coronamaatregelen moeten leven. We nodigen je uit om deze berichten te delen in de gemeente, jeugdgroepen en met anderen. Klik hier voor meer informatie over dit project.

40-dagentijd hou vol jongerenwerkers


Terug