> nieuws

Nieuws

 
11 maart 2021

HOU VOL | DAG 20

Tekst: Esther van Hoeve
Foto: Voorkant van het boek: J.K. Rowling J. Kay, Harry Potter and the Philosopher's stone, ISBN 9781408845646


Verhalen helpen ons om het vol te houden. In de 40-dagentijd vertellen we daarom uit de bijbel. Maar er zijn ook ander boeken die belangrijk voor je kunnen zijn. Deze week gaat het over Harry Potter. 

De eerste lockdown begon voor mijn gezin met een quarantaineperiode omdat ik corona had gekregen. Om de tijd een beetje door te komen begonnen we opnieuw Harry Potter te lezen. Elke keer als we een boek uit hadden keken we naar de gelijknamige film. We lazen de boeken aan elkaar voor of luisterden naar het luisterboek. 

In het eerste boek, Steen der Wijzen, staat een mooi fragment over een spiegel. Tijdens zijn dwalingen door de school komt Harry in een kamer met een enorme spiegel. Als hij erin kijkt ziet hij niet alleen zichzelf maar ook zijn ouders, wat heel bijzonder is omdat ze zijn overleden. 
Harry is hier zo vol van dat hij elke avond weer naar de spiegel gaat om zijn vader en moeder te zien. Hij laat de spiegel ook aan zijn beste vriend Ron zien. Maar als Ron in de spiegel kijkt ziet hij niet zijn familie, maar hoe hij de zwerkbalcup verovert.

Op een avond wordt Harry betrapt door Perkamentus, het schoolhoofd. Volgens Perkamentus toont de spiegel kennis noch waarheid, maar laat hij de persoon die erin kijkt alleen zien wat hij of zij het meest begeert. Perkamentus vertelt dat veel mensen zijn weggekwijnd voor de spiegel, betoverd door wat ze zagen. Anderen werden krankzinnig omdat ze niet wisten of wat ze zagen al dan niet mogelijk was. Boven de spiegel staat de spreuk: ‘Neregeb jiz taw ra amneiz nesnem tawt einno otki’. Andersom (in spiegelschrift) staat er: ‘Ik toon niet wat mensen zien maar wat zij begeren’.
Als Perkamentus in de spiegel kijkt ziet hij zichzelf zoals hij is, maar dan met warme sokken aan. 

Bekijk hier het stukje uit de film over de spiegel:
 

Opdracht
Wat zie jij als jij nu in de spiegel van Neregeb zou kijken? En hoe zag je spiegelbeeld eruit voor de coronacrisis? 

De boeken van Harry Potter zijn geschreven door Joanna Rowling en prachtig voorgelezen door Jan Meng.

Tijdens de 40-dagentijd wordt er vanuit het jeugdwerk iedere dag een tekstje gedeeld met daarin een opdrachtje, een verhaal, of inkijkje in het leven van iemand. Het thema van dit 40-dagenproject is 'Hou vol'. Bemoedigende woorden die wat ons betreft toepasbaar zijn op het beleven van de 40-dagentijd, alsook op de tijd waarin we nu met de coronamaatregelen moeten leven. We nodigen je uit om deze berichten te delen in de gemeente, jeugdgroepen en met anderen. Klik hier voor meer informatie over dit project.

40-dagentijd hou vol jongerenwerkers


Terug