> nieuws

Nieuws

 
6 maart 2021

HOU VOL | DAG 16

Tekst: Esther van Hoeve

Het is weer Groene Zaterdag! Buiten zien we de eerste tekenen van de lente. Het wordt steeds warmer, narcissen en tulpen beginnen met bloeien en de bomen en struiken krijgen knoppen. In huis kun je de lente voorbereiden door plantjes alvast een voorsprong te geven. En het leuke is dat je dan ook heel goed kunt zien hoe plantjes groeien. Omdat het al zo mooi lenteweer is en er al druk wordt gesnoeid gaan we vandaag een vlinderstruik stekken. Had je al een avocadopit klaar liggen? Geen probleem. Die kun je bewaren tot volgende week.
Als je niet goed weet hoe een vlinderplant eruit ziet dan kun je het beste even plaatjes kijken op google. Heb je een idee? 

Wat heb je allemaal nodig?
•    Een vlinderstruik die nog gesnoeid moet worden. 
•    Snoeischaar of scherp mesje
•    Een pot met water
•    Een pot met grond of een tuin

Aan de slag!
1)    De vlinderstruik wordt meestal in maart gesnoeid. Zorg dat je erbij bent!
2)    Gebruik van de gesnoeide takken het onderste deel. Knip het bovenste gedeelte van de takken af zodat je ongeveer 30 tot 40 centimeter overhoudt. Probeer schuin te knippen. Zorg dat de tak minstens op twee plekken zijtakjes/knoppen heeft. De onderste mogen een paar centimeter boven de onderkant zitten, maar verwijder ze vervolgens wel. Want deze komen later onder water/de grond.
3)    Zet de takken eerst binnen in een pot met water. Let op dat je de takken niet op hun kop zet. Na een week of twee a drie zul je onderaan wortels zien verschijnen. Ververs af en toe het water om schimmelvorming te voorkomen en zet de vaas niet in de directe zon. 
4)    Na ongeveer een maand kun je de stek met wortels uitplanten in een pot of in de tuin. Het mooiste is het als het dan een aantal dagen een beetje aardig, maar niet té heet lenteweer is. Dan heeft de vlinderstruik de tijd om zich te hechten en te wennen aan de buitenlucht.
Leuk weetje…
Wat veel mensen zich niet realiseren is dat vlinders eerst rupsen zijn. Vlinders zijn dol op de nectar van vlinderstruiken. Maar rupsen hebben hele andere eetwensen. Zet je een vlinderstruik in je tuin, dan lok je dus vlinders richting je tuin, maar doe je niks voor de rups.
Wil je ook de rups van lekkers voorzien of nog meer planten planten voor vlinders? Op de site van de vlinderstichting https://www.vlinderstichting.nl kun je alle informatie vinden. Hier kun je ook een vlinderherkenningskaart downloaden. Dan kun je in de zomer zien welke vlinders een bezoekje brengen aan jouw vlinderstruik!

Tijdens de 40-dagentijd wordt er vanuit het jeugdwerk iedere dag een tekstje gedeeld met daarin een opdrachtje, een verhaal of inkijkje in het leven van iemand. Het thema van dit 40-dagenproject is 'Hou vol'. Bemoedigende woorden die wat ons betreft toepasbaar zijn op het beleven van de 40-dagentijd, als ook op de tijd waarin we nu met de coronamaatregelen moeten leven. We nodigen je uit om deze berichten te delen in de gemeente, jeugdgroepen en met anderen. Klik hier voor meer informatie over dit project.

40-dagentijd hou vol


Terug