> nieuws

Nieuws

 
25 februari 2021

Opening tentoonstelling Maria Magdalena uitgesteld tot 25 juni 2021

foto: Melchior de la Mars (toegeschreven aan), De bewening van de stervende Maria Magdalena, 1620-9. The Phoebus Foundation, Antwerpen.

Na jarenlange voorbereiding zou op 19 februari 2021 de langverwachte blockbuster-tentoonstelling Maria Magdalena openen in Museum Catharijneconvent. Vanwege de aanhoudende effecten van de coronapandemie is de opening verzet naar 25 juni 2021. Maria Magdalena blijft vervolgens ruim zes maanden te zien, tot en met 9 januari 2022. Dit om zoveel mogelijk bezoekers de kans te geven oog in oog te staan met deze mysterieuze vrouw die al eeuwenlang blijft inspireren. Het belang van deze ambitieuze tentoonstelling kenmerkt zich door de grote bereidwilligheid van binnen- en buitenlandse bruikleengevers om hun topstukken uit te lenen. Het museum is hen hiervoor uitermate dankbaar.

Maria Magdalena: een vrouw met vele gezichten
Indringend, overpeinzend, uitdagend, schuldbewust, uitnodigend: de blik van Maria Magdalena kent vele verschijningsvormen waar vele verhalen achter schuilgaan. Ze zalft, verleidt, huilt, bidt, verkondigt, bekeert, en verricht wonderen. De bezoeker ontmoet Maria Magdalena op schilderijen, beelden en foto’s en wordt uitgedaagd om de beeldvorming die door de tijd heen rondom haar is ontstaan te ontrafelen. Was ze nu een vrouw van lichte zeden, een heilige of misschien wel de echtgenote van Jezus? 

Maria Magdalena: het podium dat ze verdient
Al eeuwenlang laten kunstenaars zich inspireren door Maria Magdalena: van anonieme middeleeuwse meesters tot Marlene Dumas en David LaChapelle. Met spectaculaire kunstwerken uit gerenommeerde binnen- en buitenlandse musea krijgt de mysterieuze Maria Magdalena het grootse podium dat ze verdient: haar eigen tentoonstelling. De oudste verbeelding die te bewonderen is, komt uit de eigen collectie en dateert uit de late elfde eeuw. Het meest recente werk dat naar de tentoonstelling komt, is eind 2020 geschilderd door de Nederlandse kunstenaar Helen Verhoeven. 

Maria Magdalena: publicatie en randprogramma
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek, met twaalf bijdragen van auteurs uit binnen- en buitenland. Zij belichten Maria Magdalena vanuit verschillende religieuze tradities, en besteden aandacht aan haar eigentijdse betekenissen als cultureel fenomeen. Ook wordt er een interessant lezingenprogramma samengesteld en staan er activiteiten met partners in de stad op het programma. Meer informatie volgt op www.catharijneconvent.nl.

Maria Magdalena is mede mogelijk gemaakt door ruimhartige bijdragen van o.a. het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de BankGiro Loterij, het Blockbusterfonds, de Turing Foundation, het K.F. Hein Fonds, de Iona Stichting, Fonds Museum Catharijneconvent en de Vereniging Vrienden van Museum Catharijneconvent.

Maria Magdalena Catharijneconvent


Terug