> nieuws

Nieuws

 
27 februari 2021

HOU VOL | DAG 10

Tekst: Esther van Hoeve

Het is weer Groene zaterdag! Buiten zien we de eerste tekenen van de lente. Het wordt steeds warmer, er komen sneeuwklokjes boven en de bomen en struiken krijgen knoppen. In huis kun je de lente voorbereiden door plantjes alvast een voorsprong te geven. En het leuke is dat je dan ook heel goed kunt zien hoe plantjes groeien. Vandaag gaan we met de restanten van een Valentijns boeket aan de slag. Je kunt ook rozentakken uit de tuin gebruiken.

Wat heb je allemaal nodig?
•    Snoeischaar of scherp mesje
•    Rozen uit een boeket of uit de tuin
•    Een grote aardappel
•    Een klein boortje of een satéprikker
•    Een pot met grond
•    Plastic fles
 
Aan de slag!
1.    Knip een tak af van ongeveer 20 cm. Knip de bloem of de bottel eraf en verwijder in ieder geval de onderste blaadjes en doornen. Gebruik een schoon en scherp mes of schaar en knip altijd schuin. Zet de takken in water.
2.    Boor een gat in de aardappel van zo’n 3 cm diep en even breed als de steel van de roos. Je kunt hier een boortje voor gebruiken of een satéprikker.
3.    Zet de roos in de aardappel. 
4.    Vul een pot met een klein laagje scherven en dan voor 1/3 met grond. Maak de grond een beetje vochtig.
5.    Zet de aardappel in de pot en vul de pot verder aan met grond zodat minimaal 1/3 van de steel onder de grond zit. De aardappel mag niet zichtbaar zijn. 
6.    Je kunt een kastje maken door van een plastic fles de bodem eruit te knippen en deze over het stekje heen te zetten. Haal de dop eraf.
7.    Zet de pot op een plek met indirect licht. Dus niet in de volle zon.
8.    Houd de grond vochtig en haal de plastic fles elke dag even weg om de plant te laten ‘luchten’.
9.    Na twee weken kun je voorzichtig aan het stokje trekken. Als dat moeilijk gaat dan heeft de roos worteltjes aangemaakt. Je kunt de pot dan op een plek zetten met meer zon. 
10.    Wil je de roos buiten planten? Wacht dan totdat het echt lekker warm is buiten en niet meer vriest. Ergens in mei.

Volgende week
Volgende week gaan we aan de slag met advocado’s. Dus eet deze week lekkere guacamole (heerlijk als dipsaus bij de chips) en gooi de pitten nog niet weg.
Weet je niet wat guacamole is of weet je niet hoe je het moet maken. Hier zijn wat recepten.

Tijdens de 40-dagentijd wordt er vanuit het jeugdwerk iedere dag een tekstje gedeeld met daarin een opdrachtje, een verhaal of inkijkje in het leven van iemand. Het thema van dit 40-dagenproject is 'Hou vol'. Bemoedigende woorden die wat ons betreft toepasbaar zijn op het beleven van de 40-dagentijd, alsook op de tijd waarin we nu met de coronamaatregelen moeten leven. We nodigen je uit om deze berichten te delen in de gemeente, jeugdgroepen en met anderen. Klik hier voor meer informatie over dit project.

40-dagentijd hou vol


Terug