> nieuws

Nieuws

 
24 februari 2021

HOU VOL | DAG 7

Tijdens de 40-dagentijd gaan we ook wat doen. Elke woensdag kun je aan de slag met een knutsel- of doe-opdracht die bij deze tijd past. 

(Kaars)licht neemt in de kerk vaak een belangrijke plaats in. In de knutselopdracht van deze week leggen we je uit hoe je zelf een paaskaars kunt maken met spullen die je in huis hebt. Heb je die niet in huis? Vraag dan eens aan je buren, vrienden of familie of ze je kunnen helpen met je paaskaars.

Benodigdheden:
•    Plastic beker of wc-rol, met aan de binnenkant bakpapier
•    Satéprikker
•    Katoenen draad/touwtje of een lont
•    Kaarsvet in meerdere kleuren, of restjes kaarsvet van oude kaarsen
•    Pan (waar kaarsvet in mag komen)
•    Kommetje of glazen pot waar kaarsvet in mag komen

Smelt kaarsvet au bain marie in een pannetje. Dat wil zeggen, dat je een kommetje met stukjes kaarsvet boven een pan met kokend water verwarmt totdat het kaarsvet gesmolten is. Haal de katoenen draad erdoorheen, zodat hij zich goed volzuig met kaarsvet. Dit wordt je lont. Bind de lont om een satéprikker en hang die in de plastic beker/wc-rol. Giet het overige kaarsvet in de beker met de lont. Als het laagje hard is kun je een andere kleur (een ander restje) verwarmen en een nieuw laagje kaarsvet in de beker gieten. Herhaal dit tot je kaars groot genoeg is. Je mag zelf bepalen wanneer dat is. Haal de satéprikker uit de lont en snij de beker of de wc-rol open. Je kaars is klaar.
Zoals je ziet is het een klusje waar je geduld voor moet hebben. Het smelten van het kaarsvet gaat heel langzaam. In de doopsgezinde gemeente Amsterdam hebben ze daarom een heel leuk project bedacht waarbij ze elke week in de 40-dagentijd een laagje kaarsvet toevoegen aan hun paaskaars. Dan is de kaars met Pasen af en kun je hem branden.

Is het gelukt om een kaars te maken? Of om een beginnetje te maken? Laat foto's achter op onze instagram en facebookpagina. We zijn benieuwd!

Tijdens de 40-dagentijd wordt er vanuit het jeugdwerk iedere dag een tekstje gedeeld met daarin een opdrachtje, een verhaal, of inkijkje in het leven van iemand. Het thema van dit 40-dagenproject is 'Hou vol'. Bemoedigende woorden die wat ons betreft toepasbaar zijn op het beleven van de 40-dagentijd, als ook op de tijd waarin we nu met de coronamaatregelen moeten leven. We nodigen je uit om deze berichten te delen in de gemeente, jeugdgroepen en met anderen. Klik hier voor meer informatie over dit project

40-dagentijd hou vol


Terug