> nieuws

Nieuws

 
18 februari 2021

HOU VOL | DAG 2

Tekst: Joke van der Heide

Tijdens de 40-dagentijd delen we ook tips en ideeën van beroemde kinderen en tieners. Hoe hielden zij het vol? Vandaag een stukje over Anne Frank, geboren in 1929 in Duitsland. Ze was een joods meisje en vluchtte met haar familie voor de nazi’s naar Amsterdam. Toen de Duitsers Nederland bezetten en ze jacht op de joden maakten, ging het gezin onderduiken in een pand aan de Prinsengracht, in het Achterhuis. Daar schreef Anne haar dagboek. Het gezin werd na twee jaar verraden en naar een concentratiekamp gedeporteerd. Anne stierf in Bergen-Belzen toen ze 14 jaar was.

Haar dagboek is later gevonden en uitgegeven. Over de hele wereld lezen mensen haar bijzondere verhalen en observaties. Ken jij het boek? Ik kan het je aanraden omdat het de oorlog heel voelbaar maakt en ook de gevoelens van Anne heel dichtbij komen. Hieronder zie je 10 uitspraken die in het boek staan.

1.    Je leert mensen pas echt kennen als je ruzie met ze hebt gemaakt. Pas dan kun je hun karakter beoordelen.
2.    Het zijn wij allen die de oorlog willen en aanvaarden.
3.    Wanneer is het ons weer gegund lucht te ruiken?
4.    Ondanks alles geloof ik in de innerlijke goedheid van de mens.
5.    Wie gelukkig is zal anderen gelukkig maken.
6.    Ik denk niet aan alle ellende, maar aan de schoonheid die er nog steeds is.
7.    Kijk hoe slechts één kaars de duisternis zowel kan trotseren als definiëren.
8.    Wie zou weten hoeveel er in een bakvisziel omgaat.
9.    Eens zullen wij toch weer mensen en niet alleen joden zijn.
10.  Luiheid kan dan aantrekkelijk lijken, maar werk geeft meer voldoening.

Welke uitspraak spreekt je het meeste aan en waarom is dat?

Tijdens de 40-dagentijd wordt er vanuit het jeugdwerk iedere dag een tekstje gedeeld met daarin een opdrachtje, een verhaal, of een inkijkje iemands leven. Het thema van dit 40-dagenproject is 'Hou vol'. Bemoedigende woorden die wat ons betreft toepasbaar zijn op het beleven van de 40-dagentijd, als ook op de tijd waarin we nu met de coronamaatregelen moeten leven. We nodigen je uit om deze berichten te delen in de gemeente, jeugdgroepen en met anderen. Klik hier voor meer informatie over dit project: 

40-dagentijd


Terug