> nieuws

Nieuws

 
1 maart 2021

Menno Moment 2 | Mirjam van Veen

De weken voor Pasen zijn een periode van bezinning en inkeer. In deze 40-dagentijd, ook wel lijdenstijd of vastentijd genoemd, leven christenen toe naar het paasfeest. De docenten van het Doopsgezind Seminarium doen dat in een korte video waarin ze, ieder vanuit hun eigen vakgebied, een korte reflectie houden over deze periode in aanloop naar Pasen. Vanaf Aswoensdag verschijnt er wekelijks een nieuwe video op het YouTube-kanaal van Doopsgezind Nederland.

Video nr. 2: Mirjam van Veen - Pelgrims onderweg

De idee dat mensen als pelgrims onderweg zijn heeft in de christelijke traditie steeds een grote rol gespeeld. Volgens de kerkvader Augustinus waren mensen op weg naar het hemelse vaderland; de bekende doper Schabaelje riep zijn lezers op om als pelgrims op zoek te gaan naar hun betere ik. 

De idee dat het leven een pelgrimstocht is, heeft gelovigen de eeuwen door geïnspireerd om vast te houden aan het perspectief dat het beste nog moet komen. Ik heb zelf een zwak voor de korte pelgrimage naar de kapel op de Kalenberg bij Barchem. En dat heeft vooral te maken met mijn grootvader die vanuit Vorden geregeld naar Barchem toog om stil te zijn en om na te denken over wat geloof in deze wereld te betekenen zou hebben. Een voorbeeld dat mij nog altijd inspireert.

 

Mirjam van Veen is hoogleraar Geschiedenis van het Doperdom en aanverwante stromingen aan het Doopsgezind Seminarium


Terug