> agenda

Agenda

 
24 maart 2021

Menno Moment 6 | Marius van Hoogstraten

De weken voor Pasen vormen een periode van bezinning en inkeer. In deze 40-dagentijd, ook wel lijdenstijd of vastentijd genoemd, leven christenen toe naar het paasfeest. De docenten van het Doopsgezind Seminarium reflecteren op deze periode met een korte video in het project Menno Moment. Vanaf Aswoensdag verschijnt er wekelijks een nieuwe video op het YouTube-kanaal van Doopsgezind Nederland

Video nr. 6: Marius van Hoogstraten - Dieptes van de ziel

Als ik lang genoeg wandel denk ik op een gegeven moment helemaal nergens meer aan. Zo nu en dan op de kaart kijken, onderhandelen of er nu of straks een pauze moet komen, de omgeving bekijken – en daar tussenin bijna niets. De ziel rolt gewoon een beetje uit, als een fiets op een hellinkje bergaf. 

Op mijn eerste langere tocht, op de Camino de Santiago, verbaasde dat mij nogal. Ver van de afleidingen van het normale leven had ik verwacht dagen te beleven die tot de nok toe gevuld waren met spirituele inzichten uit de dieptes van mijn ziel. Maar zo bleek het niet te werken: de dieptes laten zich niet zomaar peilen.

Maar is dat niet juist de bedoeling van theologie en spiritualiteit? Die dieptes aan de oppervlakte brengen, begrijpelijk maken, woorden en zinnen geven aan het mystieke, zodat we er wat mee kunnen? Of is dat juist de grote misvatting?

Marius van Hoogstraten is postdoctoraal onderzoeker Vrijzinnige Theologie aan het Doopsgezind Seminarium

40-dagentijd


Terug