> nieuws

Nieuws

 
7 januari 2021

Schitterend erfgoed in rijksmonumentale vermaningen

foto: Arjan Bronkhorst, Grote Vermaning Haarlem
tekst: Anique de Kruijf 

Museum Catharijneconvent in Utrecht is het rijksmuseum voor christelijke kunst en cultuur. De erfgoedspecialisten van het museum richten zich niet op de museumcollectie of op de tentoonstellingen, maar ondersteunen in de zorg voor de interieurs en collecties van de kerken en kloosters in ons land. We brengen de collecties in kaart, zodat de eigenaar een mooi actueel overzicht van het bezit heeft en ook weet welke stukken daarin een bijzondere historische waarde vertegenwoordigen. Al deze collectiegegevens zijn beschikbaar voor de eigenaar via Kerkcollectie Digitaal. De vraag is natuurlijk: weet u eigenlijk wat er over uw kerk geregistreerd is? Ik moedig u van harte aan om een account aan te vragen, zodat u dit kunt zien.

Mooie vondsten
Bij een nadere beschouwing van alle collectiegegevens bleek al gauw dat het erfgoed van ruim dertig rijksmonumentale doopsgezinde vermaningen nog nooit vastgelegd is. De ADS en het museum vinden het belangrijk dat ook deze locaties een actuele collectieregistratie ontvangen. In 2021, 2022 en 2023 bezoeken erfgoedspecialisten van het museum de betreffende kerken. Uit ervaring weten wij dat elke kerk mooie vondsten en verrassingen herbergt en we zien ernaar uit die samen met u te ontdekken. De ADS draagt zeer genereus de kosten voor dit project, dus uw gemeente kan kosteloos gebruik maken van deze expertise. 

Hoe werkt het dan?
In januari 2021 ontvangen de eerste gemeenten met een nooit geïnventariseerde, rijksmonumentale kerk een brief. Daarin lichten we dit gezamenlijke project verder toe. Behoort ook uw vermaning tot deze categorie, maar ontvangt u geen brief? Dan bent u in 2022 of 2023 aan de beurt. 

Vragen?
Hebt u vragen over dit bericht? Met alle vragen over kerkelijk erfgoed en kerkinterieurs kunt u bij ons terecht, ook als uw vermaning geen rijksmonument is. Meer lezen over ons werk? Hier vindt u alle informatie: www.catharijneconvent.nl/advies-voor-kerken/. Daar vindt u ook info over Kerkcollectie Digitaal en hoe u daarvoor een account kunt aanvragen.


Terug