> nieuws

Nieuws

 
20 november 2020

Textielverhalen uit de Tweede Wereldoorlog

Comforters en quilts staan erg in de belangstelling van doopsgezinden. In Leiden is momenteel een tentoonstelling over textiel in de Tweede Wereldoorlog, waar onder meer een aantal quilts wordt getoond die net na de oorlog door de mennonieten-gemeenschappen in de VS en Canada naar de oorlogsslachtoffers in Nederland en Duitsland werden gestuurd.

De nieuwe tentoonstelling van het Textile Research Centre (TRC) in Leiden is opgezet in samenwerking met het Internationaal Menno Simonscentrum (IMSC). De expositie vertelt het verhaal van de bezetting van Nederland door nazi-Duitsland tussen mei 1940 en mei 1945 en de nasleep ervan. Het verhaal ontvouwt zich door de lens van textiel en kleding.

De tentoonstelling behandelt een breed scala aan onderwerpen, van het begin van de oorlog in 1939, de bezetting van Nederland in 1940, textiel en kleding (relevante Nederlandse regionale kleding, modieuze kleding en militaire uniformen), het dramatische lot van de joodse bevolking, rantsoenering, patriottische symbolen (inclusief margrieten en oranjekleurige lucifers), de schaarste aan materiaal voor kleding, tot aan de hongerwinter van 1944-45, de bevrijding en de jaren erna.

De tentoonstelling verhaalt ook over humanitaire hulpgoederen, met name kleding en beddengoed, zoals quilts uit de VS en Canada.
Er zijn meer dan 120 voorwerpen te zien, met ruime aandacht voor de verhalen die al die voorwerpen herbergen.

De tentoonstelling loopt tot en met 17 december 2020. Wel moeten belangstellenden minimaal een dag van tevoren melden dat zij willen komen, via info@trc-leiden.nl. Het TRC is normaliter geopend van maandag t/m donderdag, tussen 10.00 en 16.00 uur.

quilts WOII


Terug