> agenda

Agenda

 
2 oktober 2020, 13:00 uur

Symposium 'Wegen naar Menselijkheid'

Westerkerk, Prinsengracht 279, Amsterdam

Tijdens dit symposium, ter gelegenheid van Drewermanns tachtigste verjaardag, gaan theologen met elkaar in gesprek over de betekenis van bijbelverhalen in het algemeen en het Marcusevangelie in het bijzonder, en vooral Drewermanns visie daarop. Hoe bieden bijbelverhalen wegen naar menselijkheid? Wat is het belang van Drewermanns dieptepsychologische benadering?

Eugen Drewermann
Eugen Drewermann is een vooraanstaand Duitse theoloog, filosoof en psychoanalyticus die vooral beroemd is om zijn dieptepsychologische lezingen van bijbelverhalen. Hij benadert religie als de bewuste omgang met reddende oersymbolen. Drewermann is sterk beïnvloed door de psychologie van Jung en de filosofie van Kierkegaard. Nadat de katholieke kerk hem in 1991 als priester en docent op non-actief stelde wegens zijn kritiek op kerkelijke dogma’s, nam zijn invloed alleen maar toe. Drewermann werd Europa’s meest gelezen hedendaagse theoloog. Talloze mensen heeft hij geholpen om God op een nieuwe manier te verstaan en vrij van angst te leven.   

Wegen naar menselijkheid
In dit tweedelige commentaar op het Marcusevangelie, een moderne klassieker, komt Jezus naar voren als het authentieke gezicht van de liefde. Hij toont compassie met menselijk lijden en bevrijdt van angst. Drewermann opent de bijbelse verhalen zo dat ze raken aan het leven van mensen hier en nu. Hij maakt volop gebruik van inzichten uit de dieptepsychologie, filosofie, andere religies en zijn eigen therapeutische praktijk. ‘Drewermanns analyse legt de psychologische logica in de verhalen van Marcus bloot en laat de lezers stap voor stap meevoelen met de handelende personen. Dit Marcuscommentaar is een klassieker.’ Aldus Annette Merz, hoogleraar Nieuwe Testament PThU. Eind jaren tachtig is een klein deel (ca. 15%) van zijn Marcuscommentaar in Nederlandse vertaling uitgegeven onder de titel ‘Beelden van verlossing’. Nu verschijnt de volledige tweedelige uitgave, in een nieuwe vertaling door Marja Nusselder.

Symposium 
In dit symposium staat de presentatie van de, in het Nederlands vertaalde, boeken centraal. Het bijzondere is dat Eugen Drewermann persoonlijk aanwezig zal zijn. Hij wordt geïnterviewd door dagvoorzitter Manuel Kalsky. Daarnaast werken mee: Samuel Lee, Theoloog des Vaderlands 2020; Annette Merz, hoogleraar Nieuwe Testament PThU; Peter Nissen, remonstrants predikant en hoogleraar oecumenica, en Bert van der Woude, PKN-predikant en voorzitter van Studiekring Drewermann Nederland. 

Het symposium wordt georganiseerd door Studiekring Drewermann Nederland, PThU en Skandalon en vindt plaats op vrijdagmiddag 2 oktober 2020 van 13.00-17.00 uur in de Westerkerk in Amsterdam. De Westerkerk is met meer dan 800 zitplaatsen ruim opgezet, waardoor anderhalve meter afstand mogelijk is. Indien het evenement door coronaomstandigheden afgelast wordt, krijgen de bezoekers hun geld terug.

Aanmelden kan via www.skandalon.nl/drewermann

 


Terug