> nieuws

Nieuws

 
9 juli 2020

Online kerkdiensten en auteursrechten

De Algemene Doopsgezinde Sociëteit heeft een YouTube kanaal genaamd 'Doopsgezind Nederland'. Elke zondag om 10 uur wordt er een viering uitgezonden, die nadien nog een week te bekijken is.

Ten tijde van de maatregelen rond het coronavirus konden de gemeenten niet meer samenkomen voor de zondagsdienst. Binnen de ADS is toen besloten om wekelijks een viering via YouTube op het internet ter beschikking te stellen, zodat mensen thuis toch nog een viering konden meemaken.    

Honderden mensen keken en kijken naar de vieringen en we ontvingen veel positieve feedback op dit initiatief. Helaas kunnen we onze kijkers de video's niet langer dan een week aanbieden. Daar krijgen we de laatste tijd steeds vaker vragen over.

Het openbaar maken en gebruiken van de liederen uit het Liedboek wordt in deze bijzondere tijd gedoogd voor de duur van een week. Dat heeft te maken met auteursrechten. We hebben een licentie, maar die voorziet eigenlijk niet in deze vorm van openbaarmaking. Er is een aanvullende licentie in de maak, maar die is nog niet beschikbaar. Daarom verwijderen we na een week, zodra de meest recente viering beschikbaar is, de eerdere viering van het internet.  

Wilt u meer informatie lezen over dit onderwerp? Lees dan het hele nieuwsbericht over Liedboek-online en klik hier.

Lees de informatie uitgegeven door de Protestante Kerk over auteursrechten en naburige rechten in de kerk en klik hier. 


Terug