>

Nieuws

 
25 juni 2020

Laten we durven…

tekst en foto: Marion Bruggen
beelden op de foto: Alberto Giacometti

Laten we durven…

De coronatijd heeft veel mensen onzeker gemaakt. Niets is meer zoals het was en de toekomst is nog meer dan anders in nevelen gehuld. Hoe daarmee om te gaan? 

Eén ding is duidelijk: het snel kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen is een belangrijke vaardigheid geworden. Dat geldt ook voor predikanten. Ook zij moeten zichzelf opnieuw uitvinden in een veranderde werkelijkheid. Je bent pastor en wilt present zijn, maar hoe doe je dat in tijden van gesloten verpleeghuizen? Hoe blijf je vieren zonder de nabijheid van gemeenteleden? Hoe betrek je de gemeente bij een afscheid in een kring van dertig mensen? Wie ben je nog als predikant met de gemeente op afstand? Hoe stem je af op deze nieuwe realiteit? 

In een zestal digitale inspiratiesessies oefenen we in een groep van acht predikanten de kunst van het wendbaar zijn. We ontdekken dat je in een situatie van ontregeling sensitiever wordt voor wat in je werk betekenis heeft. Je krijgt andere antennes voor nabijheid en verbinding. Je beleeft stilte en de natuur intenser. De appelboom in je tuin met zijn eerste vruchten vertelt dat ook jij vrucht mag dragen. Je ontdekt dat kunsten je horizon verruimen. 

Je laat je meenemen door de langgerekte figuren van Alberto Giacometti die zich reikhalzend uitstrekken naar de hemel. IJle kwetsbare beelden die zich verlengen door verbeeldingskracht. Ze prikkelen je verlangen en je nieuwsgierigheid. Wat kan er in deze tijd in de gemeente tevoorschijn komen aan kansen en mogelijkheden? De robuuste beelden van Lynn Chadwick, die storm en gevaren trotseren, geven je grond onder de voeten. En de moed om te kiezen en te laten zien waar jij voor staat. Want ze vertellen dat angst niet alleen kan verlammen maar ook een vitaliserende kracht kan vrijmaken. Het is nu of nooit.   

Tijdens de inspiratiesessies ontdekken we dat we elkaar zelfs digitaal kunnen vasthouden onderweg. In Teams worden we een ‘Outbreak Management Team’. We doorbreken oude patronen, verleggen grenzen en ontdekken nieuwe mogelijkheden van contact en collegialiteit. We delen angsten, onmacht en belemmeringen maar ook hoop, verlangens en vergezichten. We ontdekken dat we allemaal kracht putten uit dezelfde bron. Ook al weten nog niet hoe verder en waar naartoe, bij God zijn we gekend en aanvaard. Dat is de heilige grond waar wij op staan. De liefde en bevrijding die we van daaruit ontvangen geven de moed om op te staan en wendbaar te blijven. En aan het eind van de sessies zeggen we woorden van Griet op de Beeck tegen elkaar: ‘Laten we durven en blijven geloven in dromen die ook uitkomen. Laten we onszelf en anderen gunnen wat we verdienen en dat is vaak meer dan we denken. Laten we alle dingen aankijken, ook dat wat ons verontrust. Laten we begrijpen wat de liefde is en onthouden dat dat alles is, of toch bijna. Laten we durven...’ 

 

Marion Bruggen is pastoraal supervisor aan het Doopsgezind Seminarium


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2021 Doopsgezind.nl