> nieuws

Nieuws

 
27 mei 2020

Tijd voor een wonder: de heropening van Allemaal Wonderen

Museum Catharijneconvent is ontzettend blij op 1 juni de deuren van Allemaal Wonderen weer te kunnen openen. Tot en met 23 augustus 2020 kan het publiek genieten van deze indrukwekkende tentoonstelling waarin wonderen centraal staan. Een veilig en aangenaam bezoek staat natuurlijk voorop. Daarom is er een speciale route door het museum uitgestippeld, die iedereen in staat stelt op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen blijven. Bezoekers wordt gevraagd via de website een aankomsttijd te reserveren. Dit kan al vanaf 25 mei. 
 
Allemaal wonderen
Wonderen zijn van alle tijden, van alle culturen en van alle religies en spelen sinds het begin van de mensheid een rol in het leven van alledag. Zo leven we nu in een tijd waarin veel mensen hopen op een wonder. Kunstenaars hebben zich er al eeuwenlang door laten inspireren. Het weergeven van wat er zich tussen hemel en aarde afspeelt, vraagt om hun allergrootste verbeeldingsvermogen. Die uitdaging heeft de meest spannende en ontroerende kunst opgeleverd. Van Rembrandt tot Mondriaan en Abramović, voor deze tentoonstelling heeft het museum de mooiste en verrassendste werken uit nationale en internationale collecties samengebracht.
 
Geloof je altijd wat je ziet?
Wonderbaarlijke gebeurtenissen zijn bijzonder en ongrijpbaar. En het zijn precies deze elementen die kunstenaars door de eeuwen heen uitdagen om wonderverhalen te verbeelden. Ze brengen het verhaal tot leven en zetten de kijker aan het denken over de eigen overtuigingen. Geloof je altijd wat je ziet? Geloof je het als iemand anders een wonderbaarlijk verhaal vertelt? En welke betekenis geef je aan wonderbaarlijke gebeurtenissen die je zelf meemaakt? 
 
Verrassende invalshoeken
De kunstwerken gaan niet alleen de dialoog aan met elkaar, maar ook met sensationele wonderverhalen uit verschillende culturen, indrukwekkende cultuurhistorische voorwerpen en bijzondere ooggetuigenverslagen. Kenmerkend voor al deze wonderen, van vroeger tot nu, is dat ze tijdens een crisismoment plaatsvonden: bij sterven, gevaar, bij ziekte en rond zwangerschap en geboorte. Dit inspireerde het museum om het menselijk leven als uitgangspunt te nemen. De bezoeker reist langs de kantelpunten in het leven van een mens en de wonderen die daarin een rol spelen. 
 
Landelijk onderzoek naar het geloof in wonderen
In opdracht van Museum Catharijneconvent en KRO-NCRV deed Motivaction International B.V een grootschalig onderzoek naar het geloof in wonderen in Nederland. De resultaten zijn opzienbarend. In combinatie met de kunstwerken en de ooggetuigenverslagen geven ze een nieuwe context die de bezoeker uitnodigt om over het verschijnsel wonderen na te denken.
 
Samen veilig
Museum Catharijneconvent vindt het belangrijk dat bezoekers op een veilige manier naar het museum kunnen gaan. Daarom is het museum op enkele punten aangepast. Bezoekers wordt gevraagd via de website een aankomsttijd te reserveren en het bezoek aan de tentoonstelling tot een uur te beperken. De kassa en garderobe zijn verplaatst naar grotere ruimtes. Daarnaast is er een vaste route door het museum aangegeven en zijn de in-en uitgang van elkaar gescheiden, zodat iedereen voldoende afstand van elkaar kan houden. Aan het einde van het bezoek kan gebruik worden gemaakt van het museumcafé. Uiteraard neemt het museum ook extra hygiënemaatregelen en worden bezoekers gestimuleerd op centrale plekken de handen te desinfecteren.
 
Verdiepende informatie 
Om de bezoeker optimaal van de tentoonstelling te laten genieten, is er een speciale pagina op de museumwebsite ingericht: https://catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/wonderen
Hier is achtergrondinformatie over de tentoonstelling te vinden, zoals de introductiefilm, digitale rondleidingen en lezingen. Voor wie nog meer over wonderen wil weten, is een rijkgeïllustreerde publicatie verkrijgbaar, met essays die het thema vanuit diverse invalshoeken belichten. 
 
Het onderwerp leent zich voor bijzondere samenwerkingen. We zijn dan ook heel trots dat de KRO-NCRV mediapartner is van de tentoonstelling Allemaal Wonderen.


Terug