> nieuws

Nieuws

 
7 mei 2020

Boekje over ds. Agniet Frevel opnieuw uitgegeven

Het boekje door dr. D. Jansen, met een inleiding op drie decennia ds. A. Frevel, is een tweede uitgave. Deze nieuwe uitgave had een informatieboekje moeten zijn voor de expositie over ds. Agniet Frevel en haar vriendin Fem Steenbergen tijdens de Tweede Wereldoorlog, die op 13 juni geopend zou worden. Door de coronacrisis wordt de expositie in de doopsgezinde- remonstrantse kerk aan de Legeweg nu een jaar uitgesteld en zal dan aansluiten op alle '75 + 1 jaar na de bevrijding'-activiteiten.

Begin mei kreeg Lenie Lap, projectleider 'Frevel – Steenbergen ’40 –’45', het eerste boekje 'Ds. A. Frevel, predikante in de Verenigde Christelijke Gemeente te Dokkum 1931 – 1960' uitgereikt. 

In deze uitgave doorloopt  Derk Jansen de 29 jaar die ds A. Frevel in Dokkum heeft gestaan. De geschiedenis van de Verenigde Christelijke Gemeente komt aan bod en de auteur staat stil bij de periode '40-'45. Drie joodse meisjes werden in de Tweede Wereldoorlog bij Frevel en Steenbergen in de pastorie ondergebracht. Ook zouden er nog zo’n 40 kinderen korte of iets langere tijd onderdak bij hen krijgen.

De werkgroep 'Frevel – Steenbergen ’40-’45' bestaat uit negen leden van de doopsgezinde–remonstrantse gemeente in Dokkum. Er wordt gewerkt aan een podcast met verhalen over Frevel en Steenbergen. De werkgroep heeft inmiddels ook de beschikking over een groot aantal foto’s en schriftelijk materiaal. Samen met twee documentaires waarin Evalina Stad, een van de drie joodse kinderen, haar verhaal doet, ligt er al prachtig materiaal voor een indrukwekkende expositie.


Terug