> nieuws

Nieuws

 
19 maart 2020

Stilstaan

Stil staan
tekst: Flora Visser

En nu staat alles op z’n kop. Door een virus, zo klein dat we het niet kunnen zien. Maar ook zo sterk dat het ons er onder krijgt. Geen gevlieg of in ieder geval een stuk minder. Hele groepen mensen die in eens beseffen dat er meer is in het leven dan werken en drukte. In minder dan een dag tijd ben ik al heel wat mensen tegen gekomen die niet wisten wat ze met hun tijd moeten doen omdat er van alles niet door gaat.  En doordat we onze contacten wat moeten minderen ben je ook nog op jezelf aangewezen. 

Controle en vasthouden wat we hebben, dat hoort bij mensen, zo leert de psychologie. Als we aan die behoefte niet kunnen voldoen komt er heel wat los. Nog strakkere controle zoeken, in ieder geval je eigen controle houden door al je kasten te vullen. We zien het gebeuren.
Deze tijd is ook een kans. Nu er ruimte in ons leven komt, is er de kans om even stil te staan. En als dat lukt nadenken over hoe we in het leven staan. De spanning tussen zorgen en zorgeloosheid. Oog voor de zorgen van anderen. Even nadenken, even tijd gunnen aan jezelf en aan een ander. Ervaren hoe goed het is dat we  leven in verbondenheid. Hoe we dat missen als we elkaar niet de hand kunnen geven en hoe we daar – over een tijdje – weer van gaan genieten. Even de tijd nemen. Even rustig zitten, net als die reiger.
En die reiger … die deed me denken aan iets wat Jezus ooit zei:

'Daarom zeg ik jullie: maak je geen zorgen over jezelf en over wat je zult eten of drinken, noch over je lichaam en over wat je zult aantrekken. Is het leven niet meer dan voedsel en het lichaam niet meer dan kleding? 26 Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren, het is jullie hemelse Vader die ze voedt. Zijn jullie niet meer waard dan zij?'

Om te luisteren: Licht dat ons aanstoot in de morgen
Dat de weg je tegemoet komt,
Dat de wind je steunt in de rug,
Dat de zon je gezicht warmt,
De regen je veld vruchtbaar maakt
En totdat we elkaar weer zien
Dat God je in de palm van zijn hand bewaart.

corona column


Terug