> nieuws

Nieuws

 
20 februari 2020

Werkgroep ds. Frevel en Steenbergen 40-45

Afgelopen week waren werkgroepsleden Nanny de Vries, Thea Metz en Lenie Lap te gast in de voormalige pastorie van de doopsgezinde–remonstrantse gemeente aan de Legeweg te Dokkum. Dit prachtige imposante gebouw was in de Tweede Wereldoorlog het werkdomein van ds. Agniet Frevel en Fem Steenbergen. Zij hebben daar indertijd vele kinderen laten onderduiken, onder wie drie joodse meisjes.

In 2018 hebben Koop Mulder en zijn partner Corinna Scharringhausen meegewerkt aan een documentaire van de NPO aangaande de viering van de Bevrijding. Momenteel restaureren zij stap voor stap het huis en proberen de kamers zo veel mogelijk in oude staat terug te brengen.

Koop en Corinna hebben lange tijd contact onderhouden met Ingelene, één van de drie joodse meisjes. Zodoende konden zij vertellen over die periode. Ook hebben ze van Ingelene fotoboeken gekregen. Corinna en Koop hebben dit materiaal nu aan de werkgroep beschikbaar gesteld. De foto’s worden gedigitaliseerd zodat ze deze zomer in de expositie over Frevel en Steenbergen in de DoRe kerk te zien zijn.

De werkgroep is nog op zoek naar de namen van zo’n vijftien kinderen die in WO II onderdak hebben gevonden in de pastorie bij Frevel en Steenbergen. Wie informatie heeft over deze kinderen kan contact opnemen met Thea Metz (klik hier)


Terug