> nieuws

Nieuws

 
20 februari 2020

Tienerconferentie | yoga voor tieners

7 en 8 maart Dopersduin te Schoorl

Tekst: Esther van Hoeve in gesprek met Jet de Graaf 
Foto: Jet op de kinderconferentie

Mijn beeld
Ik ben tien jaar en er komt een nieuw klasgenootje binnen. Ze is met haar familie uit Israël gekomen omdat het daar niet veilig voor hen is, vertelt de juf. Het meisje kijkt met grote angstige ogen de klas in. Ze spreekt nog geen woord Nederlands. Maar daar komt gauw verandering in. We spreken samen af en worden vriendinnen. Ze vertelt mij verhalen over het leven daar. De dreiging van geweld maakt indruk op mij en ik voel angst. Maar zij voelt die angst niet meer. Ze mist vooral haar land en haar vriendinnen daar. 

Deze ontmoeting heeft indruk op mij gemaakt. Ik besefte hoe complex vluchten eigenlijk is. Je gaat niet zomaar weg uit je eigen land. Afscheid nemen van alles wat je dierbaar is, niet weten of je ooit nog terugkomt, niet weten waar je naartoe gaat. Dat roept bij kinderen veel onbegrip, boosheid en angst op. 

Yoga?
Ik ga op de conferentie een workshop yoga geven. Als emoties of gedachten overweldigend zijn, kun je rust vinden in je eigen lichaam. Dat is wat ik jongeren ook mee wil geven. Je kunt altijd thuiskomen in je eigen lichaam. Dat gaan we doen door spelenderwijs kennis te maken met yoga, waarmee we onze verschillende zintuigen en ademhaling gebruiken: een sleutel naar thuiskomen. 

Op 7 en 8 maart wordt in Dopersduin de jaarlijkse tienerconferentie gehouden. Dit jaar is het thema ‘Op de vlucht’. Tijdens de conferentie is er van alles te doen, te leren en te delen. Meer weten? Kijk op jongeren.doopsgezind.nl


Terug