> agenda

Agenda

 
21 maart 2020, 10:30 uur

Cursus verbindend communiceren in Franeker

Mouterij, Zilverstraat, Franeker

In aansluiting op een speciale vredesdienst met als thema 'Verbindend communiceren' wordt in Franeker een cursus ‘verbindend communiceren’ gegeven op zaterdag 21 maart 2020.

Tijd: 10.30 – 15.00 uur
Locatie: De Mouterij Franeker
Kosten: € 40. Dit is inclusief een goed verzorgde lunch.

Tijdens de cursus wordt uitleg gegeven. Er is vooral gelegenheid om uitgebreid te oefenen. De docent zal zijn de heer Maarten van der Werf.

Maarten van der Werf houdt zich al lange tijd bezig met geweldloze communicatie en conflictbemiddeling. Hij is gecertificeerd mediator. Daarnaast heeft hij zich ingezet bij de Christian Peacemaker Teams, die in gebieden van grote conflicten zich inzetten voor vrede.

De methode van verbindend communiceren is ontwikkeld door Marshall Rosenberg. In zijn werk heeft hij vele mensen in conflict begeleid. En dat varieert van mensen die met elkaar in scheiding liggen tot gesprekken tussen partijen in een oorlogssituatie. Door deze methode toe te passen in gesprekken, maakt niet uit of er sprake is van een conflict, kun je beter contact maken met jezelf en word je daardoor ook open voor de ander. Je hoort jezelf en de ander, en dan kun je delen. 

Marshall maakt gebruik van dieren in de uitleg van zijn methode: de giraf en de jakhals. De jakhals kan autoritair en dwingend zijn, als hij inschat te kunnen 'winnen'. Als het gevaar te groot is maakt de jakhals zich uit de voeten, of hij kiest eieren voor zijn geld en geeft toe. De jakhals zit vol oordelen, maakt verwijten naar een ander, maar ook naar zichzelf. Zijn woorden willen alleen maar een doel bereiken. Dat kost veel energie en je blijft je naar voelen. Vaak levert het niet eens op wat je wilt, want je krijgt ook voor jezelf niet duidelijk waar je behoefte aan hebt, wat je nodig hebt om je beter te voelen. En je kunt dat dus ook niet zeggen.

De giraf heeft een groot hart. Dat heeft hij nodig om dat grote lichaam te kunnen laten functioneren. Bovendien heeft hij van die ‘voelsprieten’ en een lange nek. Hij zoekt daarmee naar wat hij nodig heeft. De giraf staat symbool voor overzicht houden; zowel de ander als jezelf eerlijk zien, met de eigen emoties en behoeften. Het op tafel leggen daarvan is de basis voor een respectvol gesprek op weg naar oplossingen die goed voelen.

Deze manier van communiceren is niet een trucje. Het werkt pas echt als je het tot een manier van leven maakt. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en voor je relaties, voor hoe je met elkaar omgaat. Je verandert zelf, en daarmee maak je een begin met een verandering in je eigen omgeving. Het is ook niet zomaar klaar, je moet er aan werken. 

Na de cursus ben je niet meteen helemaal thuis in verbindende communicatie. Daarom zal er na de cursus een gespreksgroep worden gevormd, waarin we onze ervaringen kunnen delen en samen kunnen ontdekken hoe we weer kunnen groeien.

Opgave kan door een mail te sturen naar: Doopsgezinde Gemeente De Lytse Streek: dg.delytsestreek@outlook.com
Er is maximaal ruimte voor 20 deelnemers.


Terug