> agenda

Agenda

23 februari 2020, 10:30 uur

Muziek uit IJsland in Haarlem

Doopsgezinde kerk, Frankestraat 24, Haarlem

De viering van de vierde zondag valt altijd onder de categorie ‘muziekdienst’. De laatste jaren heeft de doopsgezinde gemeente Haarlem veel muzikanten uitgenodigd. Een Moldavische sopraan, een Wit-Russische pianiste, een Mexicaanse mezzo, een Spaanse trombonist, een Finse violiste en nog veel anderen. Ieder brengt zijn of haar eigen cultuur mee. Samen met de cantorij proberen ze die cultuur vaak te vinden in het repertoire van de betreffende landen. Muzikanten uit andere landen halen betekent dus ook een cultuuruitwisseling.

Na een van de vorige diensten raakten Alex Noord en Jan Marten de Vries in gesprek met de IJslandse alt Anna Vála Ólafsdóttir. Er ontspon zich een gesprek over licht en donker. Anna Vála vertelde in prachtige bewoordingen over de schemer, die in IJsland natuurlijk totaal anders is dan hier. In het Midden-Oosten, de oorsprong van de bijbel, is het licht nóg weer anders.

Oude IJslandse verhalen hebben daarmee andere thema’s dan bijbelverhalen. Worden de begrippen ‘goed’ en ‘kwaad’ misschien ook door de lichtval, de plaats op aarde dus, mede getekend?

Op 23 februari klinken IJslandse liederen door Anna Vála (zang en cello) en de Haarlemse cantorij. 


Terug