> nieuws

Nieuws

 
23 januari 2020

Tienerconferentie | Muziek maken verbindt

7 en 8 maart Dopersduin te Schoorl
Tekst en foto: Cobien Nieuwpoort

Als jij in een vreemd land zou moeten wonen wil je toch ook graag vrienden worden met mensen uit dat land? Op vakanties is dat al leuk, laat staan als je gedwongen huis en haard hebt moeten verlaten.  
Taal kan een barrière zijn als je elkaar probeert te begrijpen. Muziek maken helpt dan om op een non-verbale manier met elkaar in verbinding te komen. En zo een vertrouwensband op te bouwen en je stress kwijt te raken. Ruimte krijgen in dat toch al overbelaste hoofd. Dit laatste komt ook veel voor bij niet-vluchtelingen en is de reden waarom er überhaupt veel muziek wordt gemaakt in Nederland en daarbuiten. Dat maakt dat de verbinding tussen autochtonen en nieuwkomers muzikaal makkelijk tot stand kan komen en… bekend maakt vaak bemind. 

Workshop
In de workshop laat ik jullie kennismaken met de BBBband en gaan we samen muziek maken. Dit doen we door het vormen van een zogenaamde ‘drumcircle’ waarin we met elkaar een ‘muzikale hartslag’ vinden en ‘ muzikaal gesprek ‘ op gang gaan brengen. Iedereen kan dit, je hoeft geen speciale muzikale vaardigheden te beheersen. Instrumenten zijn aanwezig maar om te voorkomen dat we te weinig hebben wil ik je vragen om zelf zo mogelijk een slag instrument mee te nemen. 

Wie ben ik?
Tijdens het jubileum van Stichting Inlia liet Dr. Bartolo, de beroemde arts van Lampedusa,  beelden zien van de instroom van vluchtelingen bij de poort van Europa. De vele doden bij de oversteek, de schamele boten, de wanhoop en ziekte kwam toen heel dicht bij. De manier waarop hij erover vertelde en zijn prachtige boek ‘Tranen en Troost’ blijven indrukwekkend. 

Ik werk als musicus o.a. met vluchtelingen en muziek en als voorlichter bij een project genaamd ‘Bekend maakt Bemind’ van Vluchtelingenwerk Noord Nederland. Ik doe dit vanuit (muzikale) nieuwsgierigheid naar anderen en sociale betrokkenheid. De organisaties die mij inspireren zijn oa ‘Connect by Music’, ‘Time for You’, of projecten als ‘Catching Cultures’. Ze richten zich via de muziek op het leven dragelijk maken in vluchtelingenkampen en op je thuis voelen in Nederland. 
Ik hoop op een leuke, muzikale ontmoeting met elkaar!

*Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers. Is een netwerkorganisatie van en voor geloofsgemeenschappen die asielzoekers en vluchtelingen in nood helpen INLIA is mede organisator van de tienerconferentie
*BBBband staat voor bed, bad brood band en wisselt regelmatig van samenstelling, als ze langer samenwerken treden ze soms op, binnen kerken of organisaties, maar dit is niet het hoofddoel.  Nieuwsgierig geworden? Kijk:

Op 7 en 8 maart wordt in Dopersduin de jaarlijkse tienerconferentie gehouden. Dit jaar is het thema ‘Op de vlucht’. Tijdens de conferentie is er van alles te doen, te leren en te delen. Meer weten? Kijk op www.jongeren.doopsgezind.nl

tienerconferentie


Terug