> nieuws

Nieuws

 
6 januari 2020

Tienerconferentie 'Op de vlucht'

7 en 8 maart Dopersduin te Schoorl
Tekst en foto: Esther van Hoeve

Op 7 en 8 maart wordt in Dopersduin de jaarlijkse tienerconferentie gehouden. Dit jaar is het thema ‘Op de vlucht’. Tijdens de conferentie is er van alles te doen, te leren en te delen. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, interview ik de komende weken een aantal programmamakers. Ieder van hen weet iets van ‘op de vlucht’ zijn. Omdat ze ooit zelf moesten vluchten of op een andere manier betrokken zijn bij vluchtelingen. 

Als ik ‘op de vlucht’ zeg, dan heeft iedereen daar een beeld bij. Jij waarschijnlijk ook. Een plaatje in je hoofd. Zelfs als je geen vluchteling bent, of niemand kent die gevlucht is, heb je beelden gezien: op tv, in films of op internet. Verdrietige beelden van kinderen die verdronken zijn, overvolle kampen en eindeloze stromen mensen. Beelden van ruzies tussen politici en burgers die wel of niet een asielzoekerscentrum willen. Beelden van vroeger toen Nederland werd bezet en er niet genoeg eten was. Ik vraag de programmamakers wat hun ‘beeld’ is, wat dat ‘beeld’ voor hen betekent en of ze iets kunnen vertellen over hun programmaonderdeel tijdens de tienerconferentie. Ook ik ben een van de programmamakers en verzorg een theaterworkshop. 

Welke beeld heb ik in mijn hoofd? Wat zie ik?
Het is vroeg in de ochtend en ik zie een straat vol met mensen; honderden, ouders, kinderen, oude mensen…Ze zitten op de stoep. Mijn moeder vertelt mij dat deze mensen die nacht de rivier zijn overgekomen, gevlucht uit Laos. Het is 1982. Ik ben zeven jaar en woon met mijn ouders en broertje in Thailand. Voor het werk van mijn moeder komen we af en toe in Nong Kai. Nong Kai is een grensplaats en ligt in het noorden van Thailand aan de rivier de Mekong. Aan de overkant van de rivier is Laos. Als ik goed kijk zie ik soldaten aan de overkant op de oever staan. De rivier wordt goed bewaakt. Daarom vluchten mensen hier in de nacht.
Jaren later ga ik wonen en werken in Laos. Er is een brug over de rivier. Ik hoor verhalen van mensen die ooit de rivier zijn overgestoken in de nacht en mensen die juist zijn gebleven. Op het strand staan geen soldaten meer. Maar als ik in Nong Kai ben moet ik altijd even denken aan die straten vol met vluchtelingen. En dat tijd alles anders maakt.  

Waarom maakt dit beeld indruk?
Dit is mijn eerste bewuste beeld van mensen op de vlucht. Op dat moment heb ik geen idee wat vluchten eigenlijk betekent. Ik ken geen vluchtelingen. Niet bewust althans. Mijn moeder vertelt erover en kleurt mijn beeld in. Maar als expat kindje met een gelukkige jeugd kan ik me weinig voorstellen wat het is om te vluchten, alles achter te moeten laten en je leven te riskeren om aan de overkant te komen. Wat ik zie zijn mensen die moe zijn en wachten, kinderen die tegen hun moeder aan slapen en ik denk aan de soldaten op het strand.
Ik heb later veel meer van dit soort beelden gezien; in het echt en op TV. Wat me bij blijft is de soort van verstilling, als een vacuüm. Het is een moment waarop mensen blij zijn dat ze de overkant hebben gehaald maar nog geen idee hebben wat hen te wachten staat. Ze staan als het ware uit te puffen in het portaal van de nooduitgang en hebben nog geen idee of het daadwerkelijk een uitgang is en hoe de ontvangst zal zijn. 

Wat heeft theater met het thema te maken?
Als tiener deed ik mee met interculturele theater weekenden samen met asielzoekers en Nederlandse jongeren. Ik ontdekte dat theater een prachtige manier is om echt contact te maken, ook als er maar weinig woorden zijn die je van elkaar begrijpt. Het is alsof je in een snelkookpan wordt gestopt. In een hele korte tijd heb je de grootste lol én raak je vertrouwd met de ander. Dit komt doordat in theater veel draait om het non-verbale; je raakt en kijkt elkaar aan, je spiegelt. En je kunt zelf alles bepalen; tijd, ruimte, wie je bent, emotie, regels, macht en een happy end. Even is het de omgekeerde wereld. 

Tienerconferentie
In de theaterworkshop op de tienerconferentie gaan we spelen met die kracht van het non verbale. Met als uitgangspunt de nooduitgang. 
Meer weten? Kijk op www.jongeren.doopsgezind.nl

tienerconferentie vluchtelingen


Terug