> agenda

Agenda

 
16 januari 2020, 19:30 uur

Thema-avond Het Lam Gods in Middelburg

Doopsgezinde kerk, Lange Noordstraat 62, Middelburg

Op de thema-avond van januari zal ds. Leuny de Kam beelden van het schilderij Het Lam Gods van de gebroeders van Eyck laten zien, en ook iets vertellen over het turbulente verleden ervan.

In Nederland hebben we als ‘nationaal’ schilderij De Nachtwacht van Rembrandt. In België is dat het schilderij Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. 

Het schilderij heeft een turbulent leven gehad. Sinds 2012 wordt het volledig gerestaureerd. Dat proces nadert nu zijn voltooiing waarna het schilderij weer in zijn volle glorie te zien is. Het hangt in de St. Baafskerk te Gent, niet zo ver weg dus voor Zeeuwen. Het is een schilderij uit de 15e eeuw en het verbeeldt het boek Openbaring waarin gezegd wordt dat van alle uiteinden van de wereld mensen zullen komen naar het Lam op de troon: beeld voor Jezus Christus. 

Er ontbreekt overigens nog steeds één paneel, dat na een diefstal in 1934 nooit meer teruggevonden is. Ook spectaculair is dat in de loop van de eeuwen de kop van Het Lam overgeschilderd bleek te zijn. Die ziet er nu verrassend anders uit. 
Weet u welkom!

Lam Gods Van Eyck


Terug