> nieuws

Nieuws

 
23 december 2019

Duizend dagen, een podcast over het kerkasiel van Rottevalle

De doopsgezinde kerk van Rottevalle werd begin jaren negentig een schuilplaats voor een Syrisch Orthodox gezin van vader, moeder en vier kinderen. De dorpelingen waakten over hen, dag en nacht. Bijna duizend dagen lang. Omrop Fryslân, Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad publiceren nu gezamenlijk een podcast over het langste kerkasiel van Nederland.

April 1992. De doopsgezinde kerk van Rottevalle biedt kerkasiel aan een uitgeprocedeerd gezin uit Syrië. De familie krijgt onderdak in de kleine consistorie. Vrijwilligers houden twee aan twee de wacht in de kerk, er ligt een preek klaar voor het geval de politie een inval doet. De groep hulpverleners uit het dorp groeit uit tot meer dan honderd mensen. Het wordt een spannende en onzekere tijd voor de familie, want het verblijf in de kerk duurt uiteindelijk meer dan tweeënhalf jaar, bijna duizend dagen. Het langste kerkasiel ooit in Nederland. In oktober 1994, nu een kwart eeuw geleden, nemen de Rottevallers met een kerkdienst afscheid van het gezin.

De journalisten Wieberen Elverdink van de Leeuwarder Courant, Diane Romashuk van het Friesch Dagblad en Karen Bies van Omrop Fryslân maakten een podcast over deze bijzondere geschiedenis. Een samenwerkingsproject van 'Finster op Fryslân', gesteund door de provincie Fryslân.

De podcast 'Duizend Dagen' is het verhaal van het kerkasiel van Rottevalle en de kracht van een 'mienskip'. In de vijfdelige documentaire-reeks komen vele betrokkenen aan het woord, zoals de vrijwilligers uit Rottevalle en een zoon van de Syrisch Orthodoxe familie. De journalisten hebben ook oud-staatssecretaris Aad Kosto opgezocht en met hem gesproken over het asielbeleid van begin jaren 90. Op het huis van Kosto is in 1991 een bomaanslag gepleegd, die opgeëist werd door terreurgroep RARA.

'Duizend Dagen'
De podcast is vanaf 24 december te beluisteren via de websites van de drie Friese media: Frieschdagblad.nl, LC.nl en Omropfryslan.nl en is ook te downloaden op de bekende podcast-apps en Spotify.Langste kerkasiel Rottevalle podcast


Terug