> nieuws

Nieuws

 
12 december 2019

Aankondiging Roemeniėreis 2020

Ook volgend jaar organiseren we weer een reis naar Roemenië. Al sinds 2006 zijn er contacten met de Unitarische Gemeente van Nagyajta in het Hongaarstalige deel van Transsylvanië. 

Sinds die tijd was het een partnerschap tussen de Gemeente in Nagyajta en de Federatie Doopsgezind-Gereformeerd Ameland. Sinds 2015 zijn daar ook de Doopsgezinde Gemeenten van Holwerd, Hallum en Stiens bij aangesloten. Samen vormen deze vijf gemeenten het 'Klavertje 5'-verband. Zij dragen samen met de diaconie van de provincie Kovasna in Roemenië het thuishulpproject voor 70 tot 80 ouderen in Nagyajta. 

De afgelopen jaren hebben al veel mensen een reis meegemaakt naar dit prachtige land in Oost-Europa. Graag nodigen wij ook nieuwe mensen uit om kennis te maken met Nagyajta en om aansluitend een reis te maken door Roemenië.  
We noemen deze reis de Revolutiereis. Het is nu 30 jaar geleden (december 1989) dat het communisme/Ceausescu-regime omver werd geworpen. 

Waarschijnlijk zal de reis zijn van woensdag 13 mei t/m maandag 25 mei 2020 (ook Hemelvaartsdag valt hierin).

Een ruwe schets van de reis:
We gaan op woensdag 13 mei alvast naar Dortmund, waar we overnachten. De volgende ochtend kunnen we wandelend naar het vliegveld en we hebben dan de hele dag de tijd om in Nagyajta te komen. Onderweg brengen we een bezoek aan de Saksische stad Schässburg (nu Sighisoara).
In Nagyajta blijven we vier nachten en bezoeken in en om het dorp allerlei plekken, zoals de kloof en de grotten van Varghis en het kasteel van Miclosvar. 
Via de burcht van Rasnov (Rosenau) vertrekken we op maandag naar Boekarest. Daar bezoeken we de volgende dag het oude centrum en het Parlementsgebouw, de 'suikertaart van Ceausescu'.

Vervolgens vertrekken we op woensdag naar Sibiu (Hermannstadt) via Targoviste, waar de Ceausescu's zijn terechtgesteld. Sinds een paar jaar is daar het herdenkingscentrum geopend. Dan reizen we door naar de oude Koningsstad Curtea de Arges. De volgende dag maken we een stadswandeling in de Culturele Hoofdstad van Europa in 2007: Sibiu. Van daaruit een dagtocht naar Sibiel, waar het glasiconenmuseum gevestigd is en de citadel van Alba Julia (kroningsstad).

Op zaterdag 23 mei vervolgen we onze weg naar Timisoara. Onderweg bezoeken we de burcht van Deva, waar David Ferencs (de Menno Simons van de Unitariërs) gevangen zat en is gestorven. Verder maken we nog een excursie in de wijngaarden van Recas met een  wijnproeverij. ‘s Zondags gaan we Timisoara verkennen. We lopen o.a. naar de Hongaarse Hervormde kerk waar de revolutie begon o.l.v. ds. Laszlo Tökes. De volgende dag gaan we ter afsluiting van de reis naar het indrukwekkende herinneringscentrum over de revolutiedagen in december 1989 in Timisoara. In de middag nemen we het vliegtuig terug naar Dortmund en gaan weer naar Nederland.

Wijzigingen kunnen zeker nog plaatsvinden, maar tijdens de informatiemiddag (die we gepland hebben op zaterdag 21 maart om 14.00 uur in de Vermaning van Holwerd) zullen we e.e.a. aan de orde stellen. 
We zijn al een beetje gaan begroten en komen waarschijnlijk voor een tweepersoons-kamer uit op ongeveer € 1100,- per persoon; de éénpersoons-kamers zijn natuurlijk duurder. Maar als de aanmeldingen definitief worden weten we ook meer over de exacte prijzen. In de prijs is (bijna) alles inbegrepen, behalve het eten in Dortmund en de drankjes bij de maaltijden.

Alvast een plek reserveren
Je kunt je nu opgeven als je interesse hebt, de definitieve aanmelding volgt dan begin januari wanneer ook de eerste aanbetaling moet worden gedaan. Als er nog vragen zijn horen we het graag.

Geniet van de feestdagen, en in het Hongaars zegge we: Isten Aldjon - God zegene jullie!

Giel van Leerzem en Rob B. Workel | 0519 554 005 

Roemeniėreis mei 2020


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2020 Doopsgezind.nl