> nieuws

Nieuws

 
17 november 2019

Eerste Mennobrood!

Onder grote belangstelling sneed Henk Stenvers op zaterdag 16 november in Witmarsum het eerste Mennobrood aan. Dat gebeurde in de tuin bij molen De Onderneming. Voor het publiek waren stropakken neergelegd, gemaakt van het stro van het winterharde graan dat in Witmarsum is geteeld en waarmee het brood gebakken is: Turkey Red Wheat.* 

De uitnodiging hintte al op de betekenis van de gebeurtenis: ‘Menno’s bôle komt thús’ (Menno’s brood komt thuis). Het zaaigoed voor het brood was afkomstig van in Ohio geteeld graan. En dat graan was weer afkomstig van zaden die Mennonieten in de 19e eeuw uit (de) Oekraïne hadden meegenomen. 

Menno de Vries vertelde over de teelt van het graan. Het wordt veel hoger dan de soorten die we kennen en is heel veerkrachtig. Na een storm met slagregens afgelopen zomer was het platgeslagen, maar richtte het zich weer op. 
Vervolgens legde molenaar Christa Bruggenkamp van De Onderneming uit welke uitdagingen er bij de verwerking kwamen kijken. Het begon al bij het malen, want de korrels zijn heel klein.

Als graan geoogst is wordt het getest. Het zetmeelgehalte van het Turkey Red Wheat bleek laag te zijn en het eiwitgehalte hoog. Daardoor was ook het bakproces een uitdaging. Eerst moest gezocht worden naar het beste mengsel voor het deeg. Daarna wees de praktijk uit dat het rijzen en bakken een aaneengesloten proces moest zijn. 
En dan: het resultaat is brood met een unieke smaak en voedingswaarde! Iedereen liet zich het brood dan ook goed smaken.

* Zie Doopsgezind NL juli | augustus 2019, pag. 4 e.v.; klik hier.

Kijk voor meer informatie ook op Facebook: Mevrouw de Molenaar

Foto (Truida Sluiman): Henk Stenvers snijdt eerste Mennobrood aan. 

Mennobrood Turkey Red Wheat Witmarsum


Terug