> agenda

Agenda

 
1 december 2019, 17:00 uur

Minister Sigrid Kaag preekt over eenzaamheid in Amsterdam

Singelkerk, Singel 452, Amsterdam

Minister Sigrid Kaag van Internationale handel en Ontwikkelingssamenwerking houdt de Preek van de Leek in de Singelkerk in Amsterdam. Zij is na burgemeester Femke Halsema, ondernemer Duncan Stutterheim en topkok Joris Bijdendijk de vierde leek die dit najaar de preekstoel beklimt. Zij zal spreken over eenzaamheid.

‘Het is niet goed dat de mens alleen is.’ Deze zin uit het bijbelboek Genesis zal centraal staan. Eenzaamheid trekt zich niets aan van sociale status en sociaaleconomische positie. Het snijdt daar dwars doorheen. Dat geldt op individueel niveau, en op collectief niveau. We hebben het goed in dit land. We zijn welvarend en vrij. Maar zijn we daarom minder eenzaam?

Aan de hand van Genesis en de Zaligsprekingen van Jezus zal de van huis uit katholieke minister een antwoord zoeken op de vraag wat de eenzaamheid in de samenleving zou kunnen tegengaan. Als topdiplomaat en later als minister heeft Sigrid Kaag veel ellende, armoede en eenzaamheid meegemaakt.

Zangeres Josephina Louise Hoogstad zal muzikale medewerking verlenen aan de dienst. Zij is winnares van de Jacques de Leeuw Prijs voor jong toptalent in 2017. De opbrengst van de collecte na afloop van de dienst gaat deels naar Burennetwerk Amsterdam, een organisatie die mensen uit buurten aan elkaar koppelt voor eenvoudige klusjes en sociaal contact.

Over Sigrid Kaag

Sigrid Kaag is lid van D66 en heeft voor ze minister werd een boeiend diplomatenbestaan geleid. Ze werkte ook voor Shell. Vanaf 1994 bekleedde ze verschillende hoge functies bij de VN, onder andere bij UNICEF en het VN-Ontwikkelingsprogramma. Van 2013 tot 2014 leidde zij de ontwapeningsmissie van de VN met als doel de vernietiging van de chemische wapens in Syrië.

Kaag behaalde haar bachelor Midden-Oostenstudies aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro en studeerde ook in Oxford en de Franse École Nationale d'Administration. Ze is gehuwd met Anis al-Qaq, een voormalig Palestijns ambassadeur en Fatah-politicus en heeft vier kinderen. Ze spreek zes talen vloeiend. Op het Binnenhof wordt haar naam regelmatig genoemd als mogelijke lijsttrekker voor D66 bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Over Preek van de Leek

Voor de Preek van de Leek worden personen gevraagd die in de samenleving van zich hebben laten horen: van theater tot politiek, van dichtkunst tot muziek. Of ze nou gelovig zijn of niet, gepreekt hebben ze nog nooit. Vanaf de kansel leiden ze een eredienst met alle liturgische handelingen die daarbij horen, van votum en groet, het zingen van liederen, verkondiging, gebed tot de zegen. Met de inbreng van hun persoonlijke ervaringen en het kiezen van een bijbeltekst kunnen ze een stempel drukken op de dienst, maar het samen vieren in de protestantse traditie blijft centraal staan.

Praktische informatie:
Waar  Doopsgezinde Singelkerk, Singel 452, 1017 AW  Amsterdam
Tijd    17.00 – 18.00 uur, borrel na afloop
Info    preekvandeleek.amsterdam    

Preek van de Leek Sigrid Kaag


Terug