> agenda

Agenda

 
24 oktober 2019, 14:00 uur

Boekpresentatie bij VEG Dordrecht

Doopsgezinde kerk, S.M. Hugo van Gijnweg 12, Dordrecht

Donderdag 24 oktober 2019 is een gedenkwaardige dag in Dordrecht. Het is dan 75 jaar geleden dat de omgeving van het toenmalige kerkgebouw (Kruiskerk) van onze gemeente door de geallieerden werd gebombardeerd, waarbij ook gemeenteleden om het leven kwamen.

Op die dag wordt een boek over onze oud-predikant ds. Jac. Lissenberg gepresenteerd door middel van enkele korte bijdragen. Een eerste reactie op het boek zal gegeven worden door de doopsgezinde predikant ds. Han Cuperus, en een toelichting op het ontstaan van het boek zal verzorgd worden door seminariumdocent en auteur dr. Leo Mietus.

Het boek Geloven is drijven boven duizenden vademen diepten gaat over Lissenbergs reactie op het fascisme en nationaalsocialisme en vervolgens over de bezetting en bevrijding. Daarnaast wordt zijn positie in de Bond belicht en is zijn bevrijdingspreek opgenomen.

Het boek is vanwege het bronnenonderzoek niet alleen van belang voor onze gemeente, maar heeft, zoals Lissenbergs kleinzoon prof. dr. Wouter J. Hanegraaff in het Woord vooraf opmerkt, 'een bredere relevantie voor de kerkgeschiedenis van Nederland tijdens de bezetting en in de jaren daarvoor en daarna'.

Het boek bevat ook een beschrijving van de gedenkplaat, waarop acht oorlogsslachtoffers van onze gemeente vermeld worden. Deze gedenkplaat, die eerst in de Kruiskerk hing en later in de Opstandingskerk, zal na een gedachtenismoment worden overgedragen aan archivaris Wim Koole. Hij zal dit object onderbrengen in het Regionaal Archief Dordrecht, waar het archief van onze gemeente al is ondergebracht. Koole zal op 24 oktober tevens de beschrijving van ons archief aanbieden en daarmee is het ontsloten.

Vanaf 14:00 uur staat de koffie klaar. Het programma duurt van14:30 uur tot 16:00 uur en zal worden geleid door de voorzitter van het Seminariumbestuur ds. Ed van den BergStrijker. Muzikale medewerking wordt verleend door het barokensemble The Counterpoints (Aljosja Mietus en Thomas Triesschijn). Het belooft een interessante middag te worden waarvoor u van harte wordt uitgenodigd.

Het boek is na afloop te koop en kost € 25,-.

Aanmelding wordt op prijs gesteld. Klik hier om een e-mail te sturen.

boekpresentatie Dordrecht geallieerd bombardement


Terug