> agenda

Agenda

 
3 november 2019, 11:30 uur

Zin op Zondag in Hoorn met Simon Groot

Foreestenhuis, Grote Oost 43, Hoorn

Simon Groot is de winnaar van de World Food Prize. Hij krijgt de belangrijkste voedselprijs voor het ontwikkelen van zaden voor groenten die veel resistenter zijn voor ziekten dan reguliere zaden. 

Ook groeien ze harder. Simon Groot ontwikkelde de zaden met zijn bedrijf East-West Seed. Vooral boeren in Azië profiteren ervan: zij gebruikten zaden van matige tot slechte kwaliteit, wat leidde tot slechte oogsten, armoede en ondervoeding. 

'Toen de zaden werden verspreid over de Filipijnen, Thailand, Indonesië en over Zuidoost-Azië, werden de levens van boeren verbeterd en profiteerden consumenten van betere toegang tot voedzame groentes', zegt Kenneth Quinn van de World Food Prize Foundation. 'Simon Groot heeft een enorm belangrijk wereldwijd netwerk van zaadproducenten, die de levens van 20 miljoen boeren elk jaar veranderen. Hij verdient de prijs absoluut.'

De World Food Prize werd in 1986 ingesteld door Nobelprijs voor de Vrede-winnaar Norman Borlaug. Hij wilde daarmee wetenschappers en anderen die zich hebben ingezet voor de kwaliteit en beschikbaarheid van voedsel erkenning geven. 

Aansluitend aan de kerkdienst van deze zondag vertelt Simon Groot over zijn werk. 

World Food Prize Simon Groot zaden


Terug