> agenda

Agenda

 
22 september 2019, 10:00 uur

Vredesweek in Steenwijk en Giethoorn

Doopsgezinde kerk, Binnenpad 50, Giethoorn

De DGs Steenwijk en Giethoorn doen ook dit jaar weer volop mee met de Vredesweek. Hieronder het programma van Steenwijkerland.

Openingsdienst Vredesweek 2019

Op zondag 22 september wordt de Vredesweek 2019 geopend in de doopsgezinde kerk te Giethoorn, Binnenpad 50, om 10.00 uur.
Het thema van de Vredesweek 'Vrede verbindt over grenzen' wordt verwoord door teksten van oa. Desmond Tutu: 'Vergeving', uitgesproken door ds. Gerke van Hiele. Deze dienst wordt opgeluisterd door het popkoor Energy uit Steenwijkerwold. Wethouder Trijn Jonkman zal de burgerlijke gemeenten vertegenwoordigen. 
Er is een speciaal kinderprogramma en na afloop zullen Vredesduiven de boodschap van verbindende vrede de wereld invliegen.
Natuurlijk is er tijd voor napraten met koffie en thee.

Vrede verbindt over grenzen - Blauwhelm op vredesmissie in Soedan, Afrika

Op woensdag 25 september, om 20.00 uur in de doopsgezinde kerk, Onnastraat 10 te Steenwijk, zal dhr. Sierd Tilma een presentatie verzorgen over zijn werk als Blauwhelm in Soedan, Afrika in de periode 2006-2007. 
Zijn taak was het waarnemen van de situatie in Zuid-Soedan, Afrika. Specifiek moest hij rapporteren over de situatie van de lokale militaire eenheden en de situatie in de lokale dorpen. Het gebied waarvoor hij verantwoordelijk was is ongeveer zo groot als Nederland. Hij werkte als Ogen en Oren van de Verenigde Naties met zestien andere waarnemers uit diverse landen. De Blauwhelmen werkten ongewapend en werden beschermd door gewapende Egyptenaren. Dhr. Tilma zal met filmbeelden en foto's ons een boeiend en informatief beeld schetsen van het werk van een Blauwhelm in een conflictgebied. 
De toegang is gratis.

Afsluiting scholenproject Vredesweek 2019

Op vrijdag 27 september 2019 vindt de afsluiting van het scholenproject plaats bij de vredespaal tegenover Ramswoerthe, Steenwijk. Dit evenement begint om 10.30 uur. Locoburgemeester Tiny Bijl zal de schoolkinderen toespreken.
Aansluitend (omstreeks 11.00 uur) opent locoburgemeester Tiny Bijl in het gemeentehuis de vredestentoonstelling. Daarin worden werken getoond die door de kinderen van dertien schoolklassen gemaakt zijn rond het thema 'Vrede verbindt over grenzen'. Uit elke schoolklas heeft de locoburgemeester tevoren het beste werkstuk gekozen. Tijdens de opening zal zij bekendmaken welke dat zijn. Het is de bedoeling dat de dertien werkstukken worden verwerkt tot postzegels.

Slotviering Vredesweek 2019 Steenwijkerland

Op zondag 29 september 2019 organiseren de Raad van Kerken Steenwijk e.o. en de Tuba Moskee een interreligieuze viering in het kader van de Vredesweek 2019. Deze vindt plaats in de doopsgezinde kerk, Onnastraat 10 te Steenwijk, aanvang 19.00 uur.
Het thema van de Vredesweek is 'Vrede verbindt over grenzen'. In de viering doen we een stellingenspel onder leiding van Annelies Klinefelter. Pastoor Theo van der Sman gaat voor. De muzikale bijdrage is in handen van Sipke Huisman. Verdere bijdragen worden geleverd door de liturgiecommissie van de Raad van Kerken en leden van de Tuba Moskee. Na afloop zeten we het gesprek voort onder het genot van koffie of thee. 


Terug