> agenda

Agenda

 
10 augustus 2019, 13:30 uur

Julianabijbel in Dokkum

DoRe kerk, Legeweg 14, Dokkkum

Op de zaterdagen in augustus neemt de Ver. Chr. Gemeente (doopsgezind/remonstrants) in Dokkum deel aan Tsjerkepaad. Tentoongesteld worden platen uit de zgn. ‘Julianabijbel’: kopergravures van gerenommeerde Europese kunstenaars uit de periode 1850-1900. Door het gebruik van koper zijn de gravures zeer scherp weergegeven en dat geeft de platen een levendige uitstraling. 

Deze bijbel werd begin twintigste eeuw in verschillende Europese landen uitgegeven. Door de prachtige illustraties (de kopergravures) was hij zeer duur - veel te duur vonden de zuinige Nederlanders. Bovendien was hij ook nog weinig handzaam. In Nederland werd deze bijbel dan ook niet veel verkocht, maar toen werd prinses Juliana geboren... 

De bond van christelijke leraren greep deze koninklijke geboorte aan om de verkoop te bevorderen. Zij boden hem aan als geschenk aan de kleine prinses. Vanaf dat moment wordt de bijbel de ‘Julianabijbel’ genoemd. Maar zelfs deze actie kon maar weinig Nederlanders verleiden om zelf ook een ‘Julianabijbel’ aan te schaffen. 

De platen zijn te bezichtigen in de kerk aan de Legeweg 14 en is open van 13.30 – 17.00 uur. Er zijn vrijwilligers aanwezig om als gastheer/-vrouw het een en ander te vertellen over de geschiedenis van de kerk en er is een verkooptafel met allerhande boeken die te koop zijn voor een zacht prijsje.

© Foto's: Bronisław Dróżka Pixabay.com

Dokkum Tjerkepaad Julianabijbel


Terug