> nieuws

Nieuws

 
3 juli 2019

Buitendag: Voorbij de horizon

Op zondag 23 juni 2019 kwamen ruim 250 enthousiaste doopsgezinden uit de vier noordelijke provincies naar Beetsterzwaag voor ontmoeting, inspiratie en beleving. En het werd een bijzondere dag waarin gevierd werd dat we met elkaar op weg zijn naar een hoopvolle toekomst.

Een noordelijke buitendag, zoals de Groningers en Drenthen dat al een aantal jaren gewend zijn. Een dag ook voor de broeders en zusters uit Friesland en het noordelijke deel van Overijssel. Een dag met ruimte voor ontspanning en goede gesprekken. De organisatie heeft een prachtige locatie geregeld, het weer werkt aan alle kanten mee en is er een programma voor iedereen.

Bij binnenkomst wordt gelijk gevraagd aan welke activiteit men wil meedoen, staat de koffie met een heerlijke oranjekoek klaar en is er ruimte voor ontmoeting. In de grote zaal, die volledig is bezet er moesten de laatste week zelfs deelnemers worden geweigerd opent ds. Roelof Akse de ochtend. ‘Blijf niet op de plek waar je zit, maar verbreed je blik, zorg voor verdieping en ontdek wat achter de horizon ligt’, zo laat hij weten. En daarmee wordt ook zr. Belinda Rodrigues uit Honduras geïntroduceerd. Zij is in Nederland als vertegenwoordiger van de Peace Commission van Mennoni-te World Conference (MWC) en neemt volgende week deel aan zowel een bijeenkomst van MWC als aan de vredesconferentie in Elspeet (GMP2 in Mennorode). Daarmee is iedereen er zich ook even bewust van dat er doopsgezinde zusters en broeders wonen ‘achter de horizon’.

In zijn inleiding staat ds. Akse kort stil bij het overlijden van collega Klaas Visbeek, voorheen voorganger van de doopsgezinde gemeente Zwaagwesteinde. Na een korte toelichting over de workshops verspreiden de aanwezigen zich over de 13 workshops in en buiten het gebouw.

Het voert te ver om bij alle workshops stil te staan. Bij een rondgang wordt echter wel duidelijk dat er voldoende ruimte is voor hart en hoofd, voor mond, handen en voeten. Zo kan een deel van de aanwezigen serieus aan de slag met de vragen naar aanleiding van het boekje Doopsgezind, van blijvende waarde?, speeddaten met elkaar, in gesprek gaan over huisgemeenten, een lied maken, zoeken naar visioenen voor een toekomstige gemeente, of een uitwerking maken over het thema van een spiegelverhaal. De doeners kunnen quilten, schilderen, handletteren of wandelen. De kinderen hebben vandaag hun eigen programma. De spirituele wandeling, iets te lang wellicht volgens een van de deelnemers, voert de wandelaars door de bossen (zonder horizon) naar het Alddjip (met horizon).

Tijdens de goed verzorgde lunch met soep, broodjes en een kroket kan iedereen weer even bijpraten en bijkomen. Binnen in het gebouw van de Buorskip of lekker buiten in het zonnetje. Een van de aanwezigen memoreert dat de opzet van deze buitendag al vooruitloopt op de nieuwe organisatiestructuur met een landelijke inspiratie- en doedag van en voor alle doopsgezinde gemeenten (‘gemeenten bijeen’).

In de nog steeds volle grote zaal wordt vervolgens gezongen en een korte vesper gevierd onder leiding van ds. Wiske Beuker en ds. Geert Brüsewitz. Er wordt gesproken over vergezichten, dromen en visioenen en over het koninkrijk waarnaar we op weg zijn, liggend achter de horizon. En hoe zit het met de dagelijkse praktijk? Durven we de horizon op te zoeken? En dat samen met anderen? En durven we samen met anderen een stap te doen en risico’s te nemen, op weg te gaan naar iets nieuws, een nieuw uitzicht: het beleven van een nieuwe droom? In de vesper wordt een gedicht voorgelezen met deze strekking.

In de korte overdenking naar aanleiding van de Bijbellezing uit Lucas 8:26-39 stelt ds. Geert Brüsewitz dat ‘we het vaak te druk hebben om stil te zijn en om te dromen’. In de samenkomst met anderen ligt volgens hem soms al de horizon.

Afsluitend wordt een nieuw lied gezongen. Met de woorden die in de workshop zijn bedacht, verzameld, gewikt en gewogen. Daarmee komt een eind aan een boeiende en mooie dag voor allen die naar deze buitendag zijn gekomen. Na een kop koffie of thee gaat ieder weer op weg naar haar/zijn gemeente. Sommigen nemen een roos mee voor een gemeentelid die door omstandigheden helaas niet kon komen, maar er graag bij geweest zou zijn.

Een woord van dank is op zijn plaats. Allereerst voor diegenen van de GDS, de FDS en de Ring Zwolle die deze dag hebben georganiseerd en het programma hebben opgesteld. Maar ook voor iedereen die met enthousiasme en inspiratie hieraan invulling hebben gegeven.

 

Sikke R. Roosma

buitendag Beetsterzwaag


Terug