> nieuws

Nieuws

 
26 juni 2019

Internationaal weekend Dopersduin

Ruim veertig jongeren uit Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Spanje, Oekraïne en Nederland gingen rond Hemelvaart in Schoorl met elkaar ‘on the road’ voor de eerste editie van Menno’s Global Youth Assembly. Om met elkaar te lachen, bidden, zingen, muziek te maken, te eten en verhalen te delen. En om te ondervinden dat er meer is dat ons samenbrengt dan dat ons scheidt.

Aan het begin van de conferentie bleven veel deelnemers nog bij hun eigen groep, maar al snel liepen alle nationaliteiten door elkaar. Het internationale koor dat spontaan werd gevormd tijdens de zondagochtenddienst was daarvan een mooi voorbeeld. Deelnemers uit ieder land deelden verhalen en gedachten over hoe het is een jonge doopsgezinde te zijn en met welke uitdagingen zij daarbij te maken krijgen. De Oekraïense groep vertelde over kerk-zijn aan de frontlinie van een oorlogsgebied. Een emotionele oproep die de harten van alle luisteraars raakte.

Tijdens workshops werd gediscussieerd over het erkennen dat vrijheid en vrede meer zijn dan de afwezigheid van oorlog. Deelnemers probeerden via een socratische dialoog een antwoord te vinden op de vraag: hoe leef je een duurzaam leven? Ook doken deelnemers bijna letterlijk in een bijbelverhaal tijdens een workshop bibliodrama. En tijdens een workshop Acroyoga leerden ze letterlijk gebruikmaken van elkaars kracht.

Het verhaal van Jona was leidend tijdens de avonddiensten. Daarin werd gereflecteerd op thema’s als: roeping, hoop wanneer je je letterlijk verdwaald voelt, en transformatie. Bij de slotdienst op zondag werd het Avondmaal gevierd. De delegatie uit Spanje vertrok met de bedoeling om het weekend volgend jaar te organiseren. Zij kregen een symbolisch 'starterspakket' mee vol versieringen voor de bijeenkomst, die zij ‘our suitcase of hope’ noemden.

(foto: Jasper Pondman)


Terug